Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

JP Morgan-trader erkänner sig skyldig till spoofing

2019-08-21 10:03
Foto: Ian Tuttle/REX/TT

En av amerikanska JP Morgans anställda vid bankens metallhandelsdesk har erkänt sig skyldig till så kallad "spoofing", en typ av manipulering av kurspriser där en köp- eller säljorder läggs i syfte att påverka kursen utan avsikten att rendera i en transaktion.

Den anställde mäklaren, som var anställd vid JP Morgans Londonfilial, har enligt amerikanska justitiedepartementet DOJ erkänt brottslig gärning och beslutat sig för att lämna sin tjänst, skriver myndigheten i ett uttalande.

Brottsligheten ska ha pågått mellan juli 2007 och augusti 2016 via manipulationen av orderböcker i tusentals fall med köp- och säljordrar som aldrig avsågs fullföljas i guld-, platina- och palladium-optioner.

"Spoofing" innebär att orderboken göds med falska order för att uppsåtligen locka andra aktörer att köpa eller sälja, en typ av otillbörlig marknadspåverkan.

Den aktuelle tradern ska ha fått lära sig förfarandet från mer seniora mäklarkollegor under sin karriär, då han arbetat i flera delar av världen. Han har vittnat om att spoofingen varit utbredd och något högre chefer varit medvetna om men sett genom fingrarna med.

Vilken påföljd metallmäklaren kommer dömas till fastställs först i början av 2020.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom