Afv-portföljen: Emission och stororder

Portföljens medicinteknikbolag har under den gångna veckan både genomfört en riktad emission samt fått en större order.
pilotskolan fastighetsbolag

Riktad emission i Paxman

Under veckan som gått har medicinteknikbolaget Paxman gjort en riktad emission på 77 Mkr. Teckningskursen var 55 kronor per aktie vilket var en rabatt på cirka 10% jämfört med stängningskursen dagen innan. Creades, Alcur Fonder och Andra AP-Fonden deltog bland annat. Emissionen medförde en utspädning på 7,4%. Rabatten var något hög. Samtidigt är likviditeten i aktien relativt klen och ägarna vill därför troligen ha en extra rabatt.

I vår senaste analys av Paxman från slutet av november flaggade vi för att en emission kunde vara aktuellt och skrev:

I slutet av Q3 hade Paxman en nettoskuld på 10 Mkr. Givet situationen i USA borde Paxman kanske överväga att genomföra ytterligare en emission för att stärka balansräkningen?

Så blev det också. Efter den riktade emissionen har Paxman en kassa på omkring 100 Mkr (exklusive emissionskostnader och det negativa kassaflödet i fjärde kvartalet).

Pengarna skall användas för att accelerera tillväxten i USA där väsentligt mer fördelaktig kostnadsersättning implementeras från 1 januari 2022. Därutöver skall emissionslikviden även finansiera kliniska studier för bolagets CIPN-projekt (för att motverka nervskador i händer och fötter, som utöver håravfall är en biverkning vid kemoterapi).

Vi ökade innehavet i Paxman, oturligt nog, dagen innan emissionen. Hur som helst så blir 2022 ett intressant år för Paxman som nu har rejäla finansiella muskler för att göra ordentliga tillväxtsatsningar. Vidare noterar vi att Paxmans huvudkonkurrent Dignitana byter VD. Ingen större dramatik men det är alltid bra att hålla koll på vad som sker hos konkurrenterna.

Stororder till C-Rad

I måndags fick portföljens andra medicinteknikbolag C-Rad en efterlängtad stororder på 20 Mkr. Ordern avser den kinesiska marknaden och kommer från belgiska bolaget IBA och omfattar leverans av ett flertal patientpositioneringssystem samt flerårigt serviceavtal. Leverans och installation förväntas påbörjas under 2023. Att C-Rad ökar serviceintäkterna är positivt då det skapar återkommande intäktströmmar. I det tredje kvartalet i år utgjorde 14% (11) av koncernens totala försäljning just av serviceintäkter.

C-Rad är marknadsledande inom ytskanningslösningar i form av precis patientpositionering med rörelse- och andningsövervakning, inom området för protonterapi. Orsaken till att ledtiderna till leverans är relativt långa i detta fall beror på att protonstrålning är betydligt mer tekniskt avancerad och tar längre tid att installera.

På en investerarpresentation under december berättade C-Rads VD Tim Thurn att spanska myndigheter numera ställer krav att positioneringssystem måste ingå i upphandlingar av linacs (linjäracceleratorer). Den absoluta majoriteten av alla upphandlingar av linjäracceleratorer i Europa och USA inkluderar patientpositioneringssystem. Ungefär 20% av alla linacs är idag utrustade med positioneringssystem. C-Rad bedömer att andelen kommer uppgå till 75% på sikt. Under 2022 väntar således betydelsefulla upphandlingar i Spanien.

Investeringar inom vården har fått stå tillbaka under pandemin. Sjukvården brottats alltjämt med en växande vårdskuld och är i ständigt behov av effektiviseringar. Kanske får medicinteknikbolagen revansch under 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder