Awardit: Vältajmat uppköpsbud

Efter sju sorger och åtta bedrövelser lägger huvudägare och nyckelpersoner ett bud på 132 kronor som värderar lojalitetsbolaget till drygt 1,1 miljarder kronor. Premien är hög, men budet kommer efter en längre svacka som satt aktien under rejäl press.
Awardit: Vältajmat uppköpsbud - Awardit-MBXP
Utöver att driva lojalitetsprogram så som SAS Eurobonus har Awardit en stor verksamhet inom presentkort. Bland annat i det danska dotterbolaget MBXP som distribuerar presentkort till fysiska butiker. Under 2023 uppdagades stora felaktigheter i MBXP:s bokföring vilket varit ett av huvudskälen till Awardits dåliga resultat under året.

Awardit (132 kr) är en koncern bestående av ett tiotal förvärvade bolag som bland annat driver kundklubbar och presentkortsverksamhet. Bolaget är kanske mest känt för att sköta lojalitetsprogrammet SAS Eurobonus även om det numera står för en ganska liten del av koncernen.

Budet kommer efter en längre svacka som satt lönsamheten under press och fått aktien på fall. I höstas gick bolagets tidigare största ägare Visionalis i konkurs och i december köpte det danska riskkapitalbolaget Polaris den 24-procentiga huvudägarposten. Polaris är nu med och orkestrerar budet på Awardit.

Bud från Polaris och nyckelpersoner

Det är Polaris tillsammans med Awardits grundare Niklas Lundqvist och även Samir Taha som varit ordförande i bolaget sedan grundandet år 2000. Med i budkonsortiet är även de större aktieägarna Filip Engelbert (äger 5,5%) och Jonas Nordlander (4,6%).

Budet är på 132 kronor och den redan föreslagna aktieutdelningen om 2,30 kronor kommer dras av från vederlaget ifall den hinner skiftas ut innan budet stänger. Budpremien jämfört med senaste stängningskurs är 45%. Sett i ett vakuum är det en helt okej siffra – genomsnittet för budpremier sedan 2017 ligger på cirka 30%. Aktien stod dock dubbelt så högt för ungefär två år sedan.

Förtroendekris i Awardit

Budet kommer som sagt efter en period då bolaget haft stora utmaningar och lågt förtroende bland investerare. Under 2023 är det mest förvärvet av danska MBXP som spökat. Där verkar Awardit mer eller mindre blivit blåsta, då en internrevision som kommunicerades i december uppdagade ett flertal allvarliga felaktigheter i dotterbolagets bokföring. Awardit har som följd skrivit ned hela den tilläggsköpeskilling som bolaget tidigare hade bedömt skulle betalas ut.

Parallellt med det har koncernen växt vidare med ytterligare två förvärv under 2023. Med dessa saker i bakhuvudet är det inte helt lätt att som utomstående bedöma vilken lönsamhet Awardit egentligen mäktar med framgent. Bolaget har tidigare (2019-2022) presterat rörelsemarginaler (Ebita) över 10%. 2023 låg den siffran på 6,6%. Förväntningen bland analytiker, som syns i grafiken nedan, är att bolaget kan nå 9% i år och 10% ytterligare något år längre fram.

9 gånger rörelseresultatet

Innan budet presenterades värderades aktien runt 6 gånger årets väntade rörelseresultat (EV/Ebita). Det är i våra ögon ett tydligt bevis på marknadens låga förtroende för bolaget.

På så sätt är budet vältajmat av den relativt nya huvudägaren som tillsammans med grundaren och andra nyckelpersoner lär ha klart bättre insyn än övriga marknaden. Deras bud ger förstås tyngd åt idén att en vändning faktiskt kan ligga i korten. Merparten av styrelsen är inblandade i budet eller på annat sätt jäviga. Den oberoende budkommité som rekommenderat ägarna att ta budet består endast av ledamöterna Peter Borsos och Charlotte Eisner.

Om analytikernas prognoser för 2024 slår in värderas aktien på budkursen 132 kronor fortsatt till relativt låga 9 gånger rörelseresultatet.

Chans till budhöjning?

Vi hyser inga större förhoppningar om något konkurrerande bud på detta halvsnåriga förvärvsbygge. Det saknas också enskilda ägare med möjlighet att på egen hand stoppa budet. Bolagets fyra största ägare är samtliga med i budkonsortiet och kontrollerar tillsammans 49,4% av aktierna. I övrigt verkar man dock inte på förhand säkrat några ytterligare åtaganden att acceptera budet från andra större ägare som inte själv är med i konsortiet.

Tio största ägare i Awardit Värde (Mkr) Andel
Polaris Management A/S 276 24,1%
Niklas Lundqvist 134 11,7%
Filip Engelbert 62 5,4%
Jonas Nordlander 53 4,6%
Avanza Pension 50 4,3%
Nordnet Pensionsförsäkring 45 3,9%
Consensus Asset Management 41 3,5%
Samir Taha 40 3,5%
Johan Hagman 39 3,4%
Magellan Privatstiftung 39 3,4%
Källa: Holdings

I ägarlistan finns ett antal namn med mellan säg 0,5% och 4,0% som möjligtvis skulle kunna organisera sig för att få till stånd en budhöjning. Vad vi kan se finns det inga restriktioner som hindrar konsortiet att höja sitt eget bud ytterligare. Budet är villkorat av att 90% accepterar. Acceptperioden förväntas inleda 26 mars och avslutas 17 maj.

Som alltid är det dock vanskligt att bråka med en huvudägargrupp som visat intresse för att köpa ut ett bolag från börsen. Skulle budet fallera finns risken att huvudägarna på mer eller mindre diskreta vis gör livet allt surare för den minoritet som blir kvar. Det har vi sett många gånger förut, även om inga sådana tecken finns i dagsläget.

Aktien handlas i skrivande stund nästan exakt till budkursen 132 kronor. Det verkar inte spekuleras i någon budhöjning. För den som äger aktien tror vi ändå det är relativt säkert att åtminstone under acceptperioden ha lite is i magen och se om det mobiliseras något motstånd som kan verka för en budhöjning.

___________________________

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser