Sun4Energy: En ny IPO under solen

Sun4Energy är en installatör inom solenergi och laddboxar. Den underliggande marknaden växer snabbt. Afv snabbsynar IPO:n.
Sun4Energy Analys
Sun4Energy
Teckningskurs: 14 kr Antal aktier: 4,26 m
Börsvärde: 60 Mkr Nettokassa: 13,6 Mkr efter IPO
VD: Mattias Leijon Ordförande: Camilla Sundström

Sun4Energy (teckningskurs 14 kr) är ett installationsbolag inom solceller och elbilsladdare. Företaget har 29 anställda och är baserade i Örebro.

Bolaget grundades 2015 av VD Mattias Leijon och Mattias Thorsén. Leijon har tidigare grundat och sålt bolaget Datelab till börsnoterade Transtema. Vid försäljning omsatte Datelab 25 Mkr och rörelsemarginalen uppgick till 10%.

Sun4Energy ska nu noteras på NGM och gör en nyemission på 14 Mkr. Efter emissionskostnader och säljrevers landar drygt 11 Mkr i bolagets kassa. Majoriteten av likviden, 6 Mkr, ska gå till att finansiera framtida förvärv. Insynsägandet landar på 52% efter noteringen. Teckningsåtagandet uppgår till 50%.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Sun4Energy Group
Lista NGM SME
Omsättning rullande tolv månader 35 Mkr
Antal anställda 29
Teckningskurs 14,00 kr
Rådgivare Augment Partners
Storlek på erbjudande 14 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 60 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (10,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 50%
Investerare som ska teckna i IPO Specialist Kirurgen Stefan Nydahl, CapMate, Jimmy Landerman, Danny Lundblad, Anders Axelsson, m.fl. (50% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-11-18
Beräknad första handelsdag 2021-11-26 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 391 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Sun4Energy Group

# Kort finansiell historik
Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.

Sun4Energy har bedrivit verksamhet sedan 2015 men den finansiella utvecklingen i prospektet sträcker sig bara 1,5 år bakåt. En bidragande orsak till det är sannolikt de förändringar i koncernstrukturen som genomfördes under förra året samt det stora förvärv som genomfördes nyligen. I vilket fall blir det som läsare svårt att få grepp om hur verksamheten som ingår i Sun4Energy idag har utvecklats över tid. IPO-guiden hissar en flagga.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO
Om ett bolag gjort en nyemission väldigt kort tid inför IPO till en värdering som är rejält mycket lägre så kräver det en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

I juni 2021 genomförde Sun4Energy en nyemission om 6 Mkr till kursen 8,50 kr per aktie. Det betyder att teckningskursen om 14 kr i aktuell IPO är 65 procent högre. Det är stor förändring på kort tid. IPO-guiden hissar en flagga.

Sun4Energys VD Mattias Leijon kommenterar:
”I linje med vår tillväxtstrategi har vi efter rundan genomfört ett förvärv och vi har under året haft en god tillväxt i koncernen. Detta skapar värde vilket återspeglas i en högre teckningskurs, samtidigt som den faktiska P/S-multipeln faktiskt är lägre i noteringsemissionen. I sammanhanget kan det noteras att samtliga investerare från rundan i våras har ingått lock-up avtal och flertalet har lämnat teckningsförbindelser i noteringsemissionen.”

# Storaffär inför IPO
Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en varningsflagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Sun4Energy förvärvade för cirka fyra månader ett bolag som ökade dess nettoomsättning med cirka 38 procent. IPO-guiden hissar en flagga.

Sun4Energys VD Mattias Leijon kommenterar:
”Vi har en etablerad förvärvsstrategi och en ambition att genomföra flera förvärv årligen, därmed är det naturligt för oss att ha en gjort ett förvärv tätt på noteringen.”

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Två styrelseledamöter i Sun4Energy har var för sig varit engagerade i ett bolag som försatts i konkurs. IPO-guiden brukar inte hissa flagga för enstaka konkursengagemang och gör det inte heller i Sun4Energy.

Grundläggande granskning av alla noteringar via Affärsvärldens IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.

Aktieanalyser som går direkt till Affärsvärldens prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Affärsvärldens reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.

Något mer om bolaget

Koncernstruktur och förvärv

Bolaget består av fyra dotterbolag och ett majoritetsägt bolag. Två av bolagen är förvärvade. Sun Energy Nordic AB förvärvades under 2020. Bolaget är inriktat på den kommersiella marknaden för solcellsentreprenad. Under juli 2021 förvärvades Delabglava, ett el- och solcellsbolag i Värmland. Tillsammans omsatte bolagen under 2020 runt 20 Mkr. Köpeskillingen landade nära 4 Mkr. Det motsvarar en P/S-multipel kring 0,2x. Utöver detta har bolaget startat ett dotterbolag i Strömstad som omsätter 4,5 Mkr. Vidare består koncernen av ursprungsverksamheten i Örebro som omsätter nära 13 Mkr.

Bolaget särredovisar inte intäkterna avseende solcellsinstallationer och laddboxinstallationer. Alla dotterbolagen ser dock ut att ha solcellsinstallationer som huvudsaklig affär. Vi gissar på att laddboxarna är en relativt ny satsning.

Sun4Energy säljer och installerar solcellsanläggningar och elbilsladdare till privatpersoner, bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag, företag och kommuner. Bolaget har expanderat geografiskt från Örebro till att täcka Västra Götaland, Stockholm och delar av Mellansverige.

Proforma-omsättningen för 2020 landade på 35 Mkr. Under första halvåret 2021 uppgick omsättningen till drygt 21 Mkr och rörelsemarginalen landade på 2,3%. I årstakt motsvarar detta en omsättning på 42 Mkr och en omsättningstillväxt på 20%.

Strategi

Sun4Energy har som strategi att bli en rikstäckande aktör. Detta ska ske genom en aggressiv förvärvsstrategi. Bolaget syftar till att genomföra två till tre förvärv per år fram till 2025. Sun4Energy ska även växa organiskt genom att öppna verksamheter i nya regioner.

Några reflektioner

  • Växande marknad: Den svenska marknaden för solenergi är omogen. Runt 1% av landets elproduktion kommer från solenergi. Motsvarande siffra i Danmark och Tyskland ligger på 10%. Dessa länder har ungefär lika många soltimmar som Sverige. Ska gapet täckas kommer området växa snabbt framöver. Det kräver dock både ökad acceptans och ökad penetration. Även marknaden för laddboxinstallationer växer snabbt.
  • Många vill ha en del av kakan: Marknaden för installationer bör vara en av de mer konkurrensutsatta i värdekedjan. Det kan göra det svårt att etablera sig organiskt på nya marknader. Sun4Energy har lövtunna marginaler. Ser vi till de större konkurrenterna Svea Solar och Solkompaniet är Ebit-marginalen negativ. Dessa aktörer omsätter 550 Mkr respektive 280 Mkr. Noterade Soltech Energy tjänade runt 10% under 2020, men väntas uppvisa negativ rörelsemarginal under kommande år. År 2024 är målet att tjäna 3-6% i Ebit-marginal. På längre sikt är målet att nå 8-10%. Branschen präglas inte av god lönsamhet, med andra ord.
  • Erbjudandet: Bolaget är i första hand en solcellsinstallatör. Panelerna kommer från tyska Axitec. Privatkunder kan välja bland olika paket. Det mest grundläggande innehåller solcellspaneler, växelriktare och en app. I de mer avancerade pakten erbjuds även paneloptimerare som minskar svinn, en mer avancerad växelriktare och dylikt.
  • Statliga subventioner: Tidigare kunde bostadsrättsföreningar ansöka om investeringsstöd som uppgick till 20% av kostnaden. Sedan 2020 råder det ansökningsstopp. Vidare har bidraget sänkts från 20% av investeringskostnaden till 10%. Privatpersoner får en 15% skattereduktion som dras på fakturan.
  • Förvärvsstrategi: Bolaget menar på att de ska ägna sig åt en aggressiv förvärvsstrategi. Spontant ser de finansiella musklerna ut att saknas för ett sådant ändamål. Att 6 Mkr öronmärks för syftet ändrar inte bilden. Bolagets intjäning ger inte heller någon större möjligheter. Sannolikt måste bolaget använda sig av sin aktie för att finansiera resan. Slutligen ser förvärvsmultiplarna väldigt låga ut. Hur kommer det sig, givet att det handlar om en framtidsmarknad?
  • Ung förmåga: Bolaget i dess nuvarande form har begränsad historik. Den nya koncernstrukturen sattes hösten 2020. Runt hälften av omsättningen bygger på två nyförvärv som förvärvades för drygt 4 Mkr. För detta har Afv:s IPO-guide höjt en flagga. Den finansiella historiken vi har tillgång till är begränsad till proforma-redovisningen för 2020. Det är ett minus.
  • Värderingen: EV/Sales-multipeln ligger kring 1x efter notering. En stor del av omsättningen bygger dock på vidarefakturerade materialkostnader med låg marginal. Ser vi till EV/Ebit ser bolaget dyrt ut. Även om vi skissar optimistiskt, med hög tillväxt och mer än dubbelt så hög rörelsemarginal jämfört med idag, kommer EV/Ebit-multipeln bara ned till 16x. Vi tror att det kan bli svårt att nå en sådan utveckling för bolaget. Värderingen är även en bra bit över de två förvärv som bolaget har gjort.
Skissat scenario 2020 2021E 2022E 2023E
Omsättning 35 42 50 58
 – Tillväxt +19,3% +20,0% +15,0%
Rörelseresultat 0,3 1,0 2,0 2,9
 – Rörelsemarginal 0,7% 2,3% 4,0% 5,0%
EV/EBIT 177,0 47,5 22,7 15,8
EV/Sales 1,3 1,1 0,9 0,8

Givet att emissionen är så pass liten och att Afv inte tycker att bolaget ser överdrivet intressant ut har vi inte gjort någon djupdykning.

Summering

Positivt är att VD Mattias Leijon har lyckats med en entreprenörsresa tidigare. Ytterligare ett plus är att den underliggande marknaden ser ut att växa kraftigt framöver. Intrycket är att bolaget är för litet för att lyckas med en förvävsresa. Vidare är den unga marknaden konkurrensutsatt med relativt låga inträdesbarriärer.

Vi tror att investerare gör bäst i att stå vid sidlinjen. Rådet blir neutralt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF