Kommentar Probi
Rådändringar: Probi och Enea

Probi (215 kr)
I mitten på oktober vinstvarnade probiotikabolaget Probi efter svag tillväxt i Americas som i princip uteslutande utgörs av nordamerika. Marknaden står för drygt 70 procent av koncernens försäljning. De (kortsiktigt?) svaga tillväxtutsikterna i kombination med negativ vinsttillväxt och hög osäkerhet gjorde att vi slog om till ett säljråd. Sedan dess är aktien ned ungefär 25 procent.
I det tredje kvartalet minskade försäljningen med 15 procent. Marknadstillväxten i regionen är enligt ledningen svag. Lönsamhetsmässigt gör Probi däremot helt okej ifrån sig. Ebit-marginalen under tredje kvartalet minskade visserligen mot fjolåret men var ändå hälsosamma 18,9 procent (22,5). Det är stabilt.
Ledningen har förhoppningar på att kunna vända den negativa tillväxttrenden under 2020. Vi ser fortsatt en stor risk att såväl försäljning som resultat kommer minska i fjärde kvartalet jämfört med föregående år. Från och med Q1 2020 är jämförelsetalen något enklare.
Aktien kan möjligen vara intressant att plocka upp om det visar sig att ledningen får ordning på tillväxten igen. Vi slopar säljrådet och höjer rekommendationen till neutral. Om aktien går ned ytterligare kanske tyska storägarna Symrise (äger drygt 56 procent av aktierna) återigen lägger ett bud på Probi? Symrise la nämligen ett budpliktsbud på Probi våren 2014.
__________________________________________________________________
Enea (194 kr)
I slutet på augusti satte vi ett köpråd på mjukvarubolaget Enea. Bolaget utvecklar och säljer lösningar till telekomindustrin. Exempelvis för mobil trafikhantering, nätverksvirtualisering och trafikklassificering samt inbyggda operativsystem och tjänster.
Bruttomarginalerna för koncernen ligger på drygt 70 procent och rörelsemarginalen är omkring 25 procent. För cirka fem år sedan stod Ericsson och Nokia för hälften av koncernens totala omsättning. Enea hade således ett stort fåkundsberoende. Det brukar ofta resultera i en relativt låg värdering (med rätta).
Omsättningen från storkunderna har minskat i både absoluta tal och som andel av koncernens totala försäljning. Ericsson och Nokia står nu uppskattningsvis för cirka en fjärdedel av intäkterna. Samtidigt har Enea gjort en hel del förvärv. Förvärvsintensiva mjukvarubolag brukar värderas högt. Ett exempel är Vitec även om deras produkter inte på något sätt är jämförbara med Enea.
Enea-aktien har gått starkt och är upp cirka 45 procent sedan vårt köpråd för drygt 3 månader sedan. Även om värderingen inte är exceptionellt hög jämfört med andra mjukvarubolag så är förväntningarna däremot högre på Enea nu efter uppgången.
Ett minus är att bolaget inte redovisar den organiska tillväxten helt tydligt. Det brukar ofta vara ett tecken på att den inte är särskilt hög. I fjärde kvartalet möter Enea tuffare jämförelsetal och vi tror det finns viss risk för att vinsttillväxten till och med blir negativ i Q4. Lyfter vi sedan blicken mot 2020 så ser vinsttillväxten inte heller ut att bli särskilt stark (exklusive förvärv).
På våra estimat för 2020 värderas Enea till drygt 14 gånger rörelsevinsten (Ev/Ebit). Många tycker säkerligen att det inte är särskilt högt. Samtidigt är teknikrisken för en lekman i sammanhanget svårbedömd. Vi väljer att säkra hem vinsten och sänker rådet till neutral.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser