Viscaria: Grisen i säcken

Prospekteringsbolaget Viscaria gör ett stort nummer av att de spenderat 1,8 miljarder på att förbereda sig inför anläggningen av koppargruvan Viscaria. Förvånande nog presenterar bolaget nu en plan för gruvprojektet där delar av underlaget är så bristfälligt att man inte vet om en tredjedel av bolagets koppar ens går att bryta.
Gruvgång i Viscaria-gruvan
Foto: Viscaria
Viscaria
Börskurs: 20,50 kr Antal aktier: 108,1 m
Börsvärde: 2 216 Mkr Nettokassa: 49 Mkr
VD: Jörgen Olsson Ordförande: Per Colleen

Viscaria (20,50 kr) är ett svenskt prospekteringsbolag som planerar öppna den nygamla koppargruvan Viscaria i Kiruna. Bolagets miljötillstånd trädde nyligen i kraft och förra torsdagen (8 maj) publicerade bolaget äntligen en sammanfattning av sin slutgiltiga lönsamhetsstudie för projektet.

Studien är avgörande för nästa steg i bolagets plan för att kunna öppna gruvan, att ta in de 6 miljarder kronor gruvstarten kostar.

Ägarlistan består av finanskändisar. I toppen av ägarlistan återfinns EQT-veteranerna Thomas von Koch och Jan Ståhlberg. Även Viscarias VD Jörgen Olsson har ett betydande privat innehav genom holdingbolaget Joheco som samägs med finansmannen Håkan Eriksson.

STARTADES AV LKAB 1982 – LADES NED AV OUTOKUMPU 1997

Viscaria är en nedlagd koppargruva som invigdes av LKAB 1982 men som senare såldes till Outokumpu. Gruvan lades ned 1997 på grund av lönsamhetsproblem. 2003 såldes Viscaria till amerikanska gruvbolaget Phelps Dodge (idag en del av Freeport-McMoRan). 2008 såldes Viscaria vidare till australiensiska Avalon som senare blev Sunstone Metals. 2019 köpte slutligen Copperstone (som 2024 bytte namn till Gruvaktiebolaget Viscaria) Viscaria-gruvan. Priset landade på 40 Mkr och aktier motsvarande 38% av Copperstone, då värda drygt 200 Mkr. Därtill betalade Copperstone 2020 en tilläggsköpeskilling om 26 Mkr. Sunstone har därefter sålt alla sina aktier i Copperstone.

Det finns några riktigt bra saker med Viscaria som gruvprojekt. Först och främst att huvudmetallen är koppar. Det finns ett spännande case i att elektrifieringen ska driva en explosionsartad efterfrågeökning på koppar vilket skulle kunna driva en kraftig prisuppgång. Samtidigt är lokaliseringen i det politiskt stabila Sverige, precis intill malmbanan mycket fördelaktigt. Krafttillgången i regionen är förstklassig.

Sett till framtida efterfrågan på huvudmetallen och tillgång till infrastruktur ser alltså förutsättningarna för projektet mycket bra ut. Kvarstår den viktigaste faktorn i varje gruvprojekt, geologin.

STORA BRISTER I STUDIEN

Efter att ha blivit försenad sedan december publicerades förra veckan äntligen en sammanfattning av den slutgiltiga genomförbarhetsstudien för gruvprojektet Viscaria.

VAD ÄR ANTAGEN MINERALRESURS?

Så här definieras antagen mineralresurs i den gruvbolagsstandard PERC som Viscaria följer:

En Antagen Mineralresurs är den del av en Mineralresurs för vilken kvantitet och halt eller kvalitet uppskattas med begränsade geologiska bevis och provtagningar. Geologiska bevis är tillräckliga för att antyda men inte verifiera kontinuitet i geologi och kvalitet.

En Antagen Mineralresurs har en lägre grad av kännedom än den som gäller för en Indikerad Mineralresurs och får inte omvandlas till en Mineralreserv. Det är rimligt att förvänta sig att majoriteten av de Antagna Mineralresurserna kan uppgraderas till Indikerade Mineralresurser genom fortsatt prospektering.

Efter en genomgång hittar vi en uppenbar brist gällande just geologin, en tredjedel av kopparn i den gruvplan som bolaget lyfter fram i rapporten är klassificerad som “Antagen mineralresurs” som är den lägsta konfidensgraden där man har allra minst information om en fyndighet. Att göra en gruvplan och lönsamhetskalkyl baserat på en fyndighet man har så lite kännedom om är mycket okonventionellt. I gruvnationerna Kanada och Australien är det inte ens tillåtet att publicera ekonomiska prognoser baserade på antagen mineralresurs då osäkerheten är så hög.

Valet att inte kartlägga den antagna mineralresursen bättre innan kapital tas in förklarar bolaget med att det blir billigare att genomföra provborrningen nerifrån gruvan. Det är förmodligen helt sant men innebär att man som investerare köper grisen i säcken.

Bolagets plan är att 60% av kapitalet för gruvstarten ska finansieras via lån. Branschbedömare som Afv har varit i kontakt med säger dock att det förmodligen kommer att vara svårt för Viscaria att kunna ta in lånefinansiering med det underlag som bolaget hittills publicerat.

SVALT INTRESSE FRÅN GRUVFOLK

Viscarias ägarlista domineras av finanspersoner. Investerare med gruvbakgrund lyser med sin frånvaro. Intresset för Viscaria-fyndigheten från de etablerade gruvbolagen verkar även svalt.

I en intervju med Afv nyligen avfärdade exempelvis Bolidens VD Mikael Staffas Viscaria och sade att Boliden räknat på projektet men att de inte såg hur man överhuvudtaget skulle kunna få ihop någon lönsamhet. Inte heller Lundinarna verkar ha visat något intresse för Viscaria.

Bolagets förra stjärn-VD, Henrik Ager, med bakgrund som chef för Sandviks gruvdivision hoppade exempelvis av uppdraget hos Viscaria efter bara ett drygt halvår. Det har även varit hög omsättning på andra chefspositioner inom Viscarias ledning.

Vi noterar även en större insiderförsäljning från affärsutvecklingschefen Michael Mattsson som kan ses som en slags grundare till dagens Viscaria. I höstas sålde han 500 000 aktier, mer än halva sitt innehav för 20,60 kr per aktie enligt Holdings.

KÖP INTE DENNA GRISEN I SÄCKEN

Om det inte hade varit för alla de illavarslande tecknen ovan som tyder på att projektkalkylen är alldeles för optimistisk hade bolaget ändå varit en säljkandidat givet att dagens värdering är alldeles för hög. I den lönsamhetsstudie där bolaget räknat in antagen mineralresurs blir projektets nuvärde bara 2,7 miljarder vid 10% diskonteringsränta. Det nuvarande börsvärdet är 2 miljarder och då måste värde lämnas på bordet till de investerare som ska finansiera de 6 miljarder som behövs för att öppna gruvan. Bolaget är alltså idag övervärderat även i det optimistiska scenario som ledningen målar upp. Bolaget menar dock att de ser uppsida utöver det nuvarande projektet i att bolagets prospektering ska göra nya fynd i framtiden.

Om den antagna mineralresursen som finns med i den presenterade affärsplanen inte visar sig brytbar är nedsidan från nuvarande värdering stor. Vi ser samtidigt risker i att bristerna i underlaget kommer att göra det svårt att finansiera projektet.

Vi tycker inte att det material bolaget publicerat hittills på något sätt bevisar att man har det värde i marken som börsvärdet implicerar. Det hela kokar ned till om man tror på ledningen om framtida prospekteringsframgångar. Gruvfolket verkar inte övertygat. Vi tycker inte att man ska köpa denna grisen i säcken.

Tio största ägare i Viscaria Värde (Mkr) Andel
Thomas von Koch 262,7 11,9%
Swedbank Robur Fonder 84,1 3,8%
Jan Ståhlberg 81,7 3,7%
Håkan Roos (RoosGruppen) 80,8 3,6%
JRS Asset Management AB Client Account 76,2 3,4%
Fjärde AP-fonden 74,9 3,4%
Joheco AB 72,8 3,3%
Avanza Pension 67,4 3,0%
Santhe Dahl 56,5 2,6%
Caps LTD 54,0 2,4%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser