Fångarna i nollsummespelet

Nollsummelogiken hör till den politiska arenans starkaste drivkrafter. Om ett parti vinner måste något annat förlora. Om politiker betraktar samhället som ett liknande nollsummespel blir konsekvenserna som skadligast.

Att nya decennier blivit ljusare än de förra beror till stor del på globaliseringen och frihandeln. I takt med att kapital, varor och tjänster rört sig allt smidigare över gränserna har såväl låg- och medelinkomstländer som rikare delar av världen upplevt stora ekonomiska och sociala förbättringar. Handel påverkar även annars helt isolerade diktaturer i rätt riktning. Spridningen av kunskap och ny innovativ teknik har underlättats. Marknader har öppnats och nya företag kunnat växa fram. Konkurrensen har skärpts, produktiviteten höjts, priserna drivits ner och köpkraften ökat. Världsfattigdomen har minskat. Ännu präglas inte all världshandel av level playing field i meningen helt lika villkor. Men framstegen har varit snabba för alla som varit en del av den expanderande frihandeln.

När tullar och handelskrig nu åter är på tapeten bygger det i grunden på den gamla felaktiga föreställningen att ekonomin är ett nollsummespel. Där den ena sidans vinst alltid är lika stor som den andra sidans förlust. Där kakan inte kan växa och därmed alla bli vinnare. Men nya barriärer för frihandeln gör i stället att alla över tid blir förlorare. I land efter land ser vi hur politiska vänster- och högerpopulister talar emot den liberalisering som skapat den utveckling som varit den kanske bästa hittills i mänsklighetens historia.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här