Kassakris i 100 börsbolag – aktierna du inte vill äga

Det finns inte mindre än 357 svenska småbolag som de senaste fyra kvartalen gick tydligt back mätt som både redovisad förlust och negativt fritt kassaflöde. Börsplus bedömning är att cirka 100 av dessa måste göra nyemission 2018. Här listar vi många av de aktier du kanske inte vill äga.
Kassakris i 100 börsbolag – aktierna du inte vill äga - e140eea2-7a75-4f8e-ba84-158d33dbee99fitcroph450q80upscaletruew800s248366080f7c047142cccdf5b7226d8540830a3f

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Beijer Ref, Eatgood, Starbreeze, Swedbank, Netent, Ework, Axfood, Rootfruit, Nordea, Handelsbanken, Kindred, Betsson, Bonava, Qiiwi, Tobin, Klövern, Swedencare, Fingerprint, Acucort, Amazon, Nokia, Edgeware, JM och Tobii.

Det framkommer när SvD Börsplus djupdyker i siffror från den utmärkta informationstjänsten Börsdata.

Egentligen är det absurt att lilla Sverige har så många som 357 börsnoterade förlustbolag. Bland dessa hittar vi dessutom nära 100 bolag där läget ser rätt illa ut. Att döma av siffrorna behövs det här en betydande nyemission snart eller åtminstone inom ett år.

Skulle alla dessa 100 göra nyemissioner som ger pengar som räcker i två år med aktuell förlusttakt så ger det ett kapitalbehov på totalt 4,1 miljarder kronor. Det är inte småpotatis. Det finns ett begränsat antal investerare som gillar högriskbolag och många av dessa har bränt sig ordentligt det senaste året på allt från Fingerprint till dåliga IPO-er.

Många av de framvaskade ”emissionskandidaterna” kommer klara sig utan nyemission genom någon kombination av lägre förlusttakt, lån eller allra helst en milstolpe-affär som ger klirr i kassan.

Å andra sidan är Börsplus screening rätt snäll och det lär komma ett stort antal nyemissioner från bolag som inte fångades in i Börsplus rätt snälla screening.

Vari består ”snällheten”? För det första tar vi det mest smickrande måttet av antingen förlust före skatt eller fritt kassaflöde. Verkligheten är ofta att det är det sämsta av dessa mått som styr stressen i styrelserummet. För det andra utgår vi från bruttokassan och inte nettokassan. Förlustbolag som ”lyckats” skuldsätta sig kommer alltså lindrigare undan i denna jämförelse.

Grafiken och tabellerna ska tas med en nypa salt. För enskilda bolag kan läget ha förbättrats. Kanske var förlusterna av engångskaraktär just ifjol? Men flertalet av dessa är faktiskt bortrensade.

Oavsett vilka bolag det i slutändan blir som tvingas till räddningsemission så kan vi vara helt säkra på att det är väldigt många som kommer gå med håven. Gissningsvis långt fler än 100 eftersom många börsbolag vill vara på säkra sidan och fylla på kassan långt innan den närmar sig noll.

Investerarnas pengar och intresse kommer inte räcka till dem alla. Många emissioner kommer falla på att man inte kan få ihop ett garantikonsortium. För att ro i land nyemissioner i skakiga småbolag har det ofta blivit ett krav med garanter som säkrar upp en stor del av pengarna.

Antagligen får vi se rätt brutala emissionsvillkor med både hårt rabatterade teckningskurser och dyra arvoden till rådgivare och garanter. 2018 blir nog också ett bra år för asgamar som får många halvdöda börsbolag att välja bland.

Här kan det uppstå vissa bra investeringsmöjligheter. Men desto fler dödsfällor. Man ska nästan till varje pris undvika att sitta med aktier i småbolag som tvingas göra nyemission ur en svaghetsposition. /Peter Benson

Temadag tillväxtbolag

Den 14 maj anordnar Börsplus ytterligare en Temadag, denna gång med temat tillväxtbolag. Börsplus prenumeranter är inbjudna att närvara på plats. Klippen från presentationerna kommer även att läggas upp i efterhand. Mer information och anmälan finns via länken här.

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Updates: Måndag 23/ 4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Beijer Ref, Starbreeze och Eatgood.

  • Beijer Ref: Överhettad aktie
  • Starbreeze: Virtuella värden visar sig
  • Eatgood: Fet stororder men mager kassa

Updates: Tisdag 24/ 4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Swedbank, Netent, Ework och Axfood.

  • Swedbank: Nära bäst och nära billigast
  • Netent: Drar en jackpot – på börsen
  • Ework: Är det köpläge efter ”väntat” svag rapport?
  • Axfood: Har aktien redan värpt årets vinstägg?

Rootfruit

Om chipsbolaget Rootfruit lyckas förverkliga sin ambitiösa vision kommer bolaget om fem år omsätta 100 Mkr med vinstmarginaler över 10 procent. På den nivån skulle aktien handlas till 5 gånger vinsten (p/e) vilket lockar. Dubbleringspotential finns i aktien men resan dit är lång.

Updates: Onsdag 25/ 4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Nordea, Handelsbanken, Kindred, Betsson, Bonava och Qiiwi.

  • Nordea: Gräver i kostnaderna när tillväxten mulnar
  • Handelsbanken: En till djup repa i lacken
  • Kindred/Betsson: Utklassningen fortsätter
  • Bonava: Avvaktande läge på bostadsmarknaden
  • Qiiwi Interactive: Fortsätter tillväxten?

Updates: Torsdag 26/ 4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Tobin, Klövern, Swedencare och Fingerprint.

  • Tobin Prop: Konstigt ”oväntat” kapitalbehov
  • Klövern: Bättre odds i Kungsleden
  • Swedencare: Tillfällig tillväxtsvacka?
  • Fingerprint: Svinhugg går igen

Acucort

I samband med noteringen för ett år sedan gav Börsplus tummen ner för Acucort. Därefter har aktien rasat samtidigt som framsteg gjorts. Är det köpläge nu? Klart är att potentiella investerare måste ha hög riskvilja och även räkna med att Acucort är viktigt för huvudägaren PULS.

Updates: Fredag 27/ 4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Amazon, Nokia, Edgeware och JM.

  • Amazon: Gyllene molnet
  • Nokia: Talets gåva
  • Edgeware: Botten nådd nu?
  • JM: Säljer fortfarande några bostäder

Tobii

Årets första kvartalsrapport från ögonstyrningsbolaget Tobii tyder på urstark start för affärsområdet Pro och stigande intresse för ögonstyrning inom VR. Är det början på en vändning i den pressade aktien? Så kan det mycket väl vara. Frågan är om bolagets förutsättningar inom VR svarar mot de miljardvärden som marknaden hoppas på.

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

Fingerprint

ICA

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.