Ständig vår för avknoppningar

Helt säkert syftade Karin Boye inte på börsens avknoppningar när hon 1935 skaldade:– Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?Ändå är strofen inte olik dynamiken när gamla börsbolag knoppar av nya. Här listar Börsplus 17 tänkbara framtida avknoppningar.

Precis som vi kan älska vårens knoppningstider så är börsavknoppningar oerhört populära bland investerare. Samma spända förväntan på att något nytt ska få eget liv, växa upp, frodas och bli stort. Spänning, i bemärkelsen smärta/slitningar, är också kännetecknande för många avknoppningar.

En avknoppning är ofta kulmen av åratal av bråk om huruvida en koncern tar skada av att splittras eller ej. Kända exempel är Cevians pågående kamp mot ABB-garnityret eller den decennielånga debatten om huruvida SCA borde knoppa av hygiendelen eller ej.

Mycket riktigt blir avknoppningar ibland riktigt misslyckade. Exempelvis var det industriellt helt fel för Securitas att knoppa av storlarmsrörelsen Niscayah. Man kan även ifrågasätta logiken bakom Autolivs avknoppning av förlusttyngda snabbväxaren Veoneer. Börsplus var redan från start inne på att logiken luktade finansakrobatik, kanske på bekostnad av industriella nackdelar.

Finansakrobatiken kan dock vara oerhört lockande. Ofta finns det ju stora kortsiktiga vinster i att knoppa av.

Tänker man sig ett knippe olika investeringsalternativ så kommer de nästan alltid sammanlagt värderas högre som renodlade och fristående enheter än om samma investeringar var buntade ihop i en enda koncern. Det finns ett allmänmänskligt skäl till att ”paketpris” som regel är lägre än summan av paketets ingående delar.

Ett annat finansiellt reptrick är att separera verksamheter med väldigt olika lönsamhet. Olönsamma fristående bolag värderas aldrig till noll och ofta, som i fallet Veoneer, rätt högt. Men gömda i en stor koncern kan det implicita börsvärdet för samma verksamhet ofta bli negativt.

Samma dynamik gäller när verksamheter med svag eller väldigt cyklisk lönsamhet blandas med stabilt lönsamma affärer. Oavsett om det är industriellt rätt att blanda dessa (vilket exempelvis SCA länge hävdade om mixen blöjor/tryckpapper) så kommer det finansiellt gå att trolla fram ett, åtminstone kortsiktigt, högre värde med en avknoppning.

Kritiken mot avknoppningar är alltid densamma: ”Investerare tänker finansiellt kortsiktigt och förstår inte när det är långsiktigt fel att dela upp en industriellt fungerande helhet.”

Ibland är kritiken som sagt befogad. Men påfallande ofta blir avknoppningar ändå en succé. Tittar man på listan över avknoppningar bland Stockholmsbörsens miljardbolag så ser man väldigt få floppar och ganska många supersuccéer. Några av framgångssagorna är Avanza, Hexpol, Netent/Betsson och alla bolagen kring Addtech.

Bilden ändras inte om man istället för avknoppningar tittar på de bolag som knoppat av. Bolag som Hexagon, Vitrolife, Biogaia och Electrolux har antagligen gynnats av att knoppa av perifera verksamheter och istället fokusera på kärnaffären.

Just fokusering är också det starkaste affärsmässiga argumentet som talar för avknoppningar. Den finansiella logiken må vara kortsiktig men att fokusera på sin affärsidé är nästan alltid industriellt rätt. Och perifera verksamheter som levt i skymundan i en stor koncern kan, precis som Karin Boyes knoppar, blomma ut när de får frihet att växa på egen hand. Kanske rymmer listan nedan några av framtidens avknoppningar?

Spekulation om 17 framtida avknoppningar

Bolag Logik bakom uppdelning Börsplus magkänsla
New Wave Varumärken vs profilprodukter? Kanske bra idé
SkiStar Liftsystem vs fastighetsprojektering? Dålig idé
Biotage En mängd olika produkter/dotterbolag Antagligen dålig idé
NIBE Många olika kunder/tillämpningar Kanske bra idé om 5 år
Swedish Match Nikotin vs nikotinfritt? Antagligen dålig idé
Qliro Överväger uppdelning QFS/Nelly Bra idé om QFS har livskraft
Electrolux Ska knoppa av proffsprodukterna Vet ej
Sandvik Avknoppning av Stålet ligger i korten Antagligen bra idé
SSAB Byggmaterialdelen Bra idé
ABB Kraft vs automation? Bra idé
Fenix Outdoor Varumärken vs butikskedjor? Bra idé
H & M Dela upp gamla H&M och resten Bra idé om logistiskt möjligt
Gunnebo Entrance Solutions vs värdeförvaring/hantering Antagligen bra idé
Beijer Alma Konglomerat med fina dotterbolag Antagligen bra idé
Addnode Konglomerat som kan knoppa av t.ex Ida Infront eller CAD-bolag Kanske bra idé
Ericsson Nätbyggnadstjänster Managed Services Kanske bra idé
Sectra Uppdelning Medicinteknik och Säkerhet? Vore bra för Säkerheten
Källa: SvD Börsplus

Nyfiskat från nätet:

Enormt mycket flum från organisationen Brilliant Minds som startades av Spotifys grundare Daniel Ek. Är det en säljsignal om grundaren förlorat markkontakten helt?

Detta tål att läsas även efter EU-valet. En kort text om monsterprojektet GDPR som bara gynnar Google och Facebook och medför gigantiska kostnader för mindre företag som får svårare att konkurrera. En dödskyss mot små europeiska utmanare av Silicon Valleys jättar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.