Människa mot maskin

Vissa saker när det gäller att köra bil är människor riktigt kassa på. Instängd i en plåtlåda är det svårt att vara subtil i kommunikationen. Effekten är inte alltid som vad vi tror. I boken Traffic från år 2008 påpekar Tom Vanderbilt att när två filer går ihop till en, exempelvis vid ett vägarbete, är det mest effektiva att ingen byter fil tills stoppslutpunkten, och att där tillämpa blixtlåsprincipen. På så vis utnyttjas vägens fulla kapacitet så länge som möjligt. Men sociala djur som vi är bildar vi hellre tidigt en enfilig kö och svär felaktigt över egoisterna som kör förbi i ytterfilen.

Andra saker i trafiken är människor extremt bra på. Är det en papperspåse eller ett stenblock som ligger mitt i vägen en mörk regnig höstkväll? Har bilen till höger sett dig? Små subtila tecken tyder på att föraren är på väg att byta fil. I detta svårtolkade informationslandskap kämpar fortfarande maskinerna för att komma ikapp. Inte konstigt att marknaden har svårt att bestämma sig om Autoliv-avknoppningen Veoneer har framtiden för sig. Läs mer på sidorna 28–31.

***

Efter knappt tre år har Affärsvärldenfonden gått upp i Lannebo Sverige. Placeringsstrategin funkade. Från starten den sista december 2015 till fusionen i slutet på förra veckan steg fonden med 27,0 procent efter avgifter, att jämföra med Stockholmsbörsen, som steg 22,8 procent under samma period, inklusive utdelningar.

Stort tack till Håkan Lundmark, som förvaltat Affärsvärldenfonden, och lycka till Martin Wallin och Robin Pettersson, som förvaltar Lannebo Sverige.

Chefredaktör

Fokusgrundare till Affärsvärlden

Som Commercial Director på Alma Talent i Sverige blir Lars Grafström ansvarig för prenumerations- och annonsförsäljningen samt eventaffären för Alma Talents svenska titlar, inklusive Affärsvärlden.

Lars Grafström är en av grundarna till tidskriften Fokus och var under många år tidningens vd. Han har tidigare bland annat arbetat inom MTG-koncernen med såväl print som radio och tv.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.