Krönika
Sjuka råttor och kaniner
När det gäller människor är vinstdrivande, dygnet runt-öppna akutsjukhus, där behandlingar betalas kontant i kassan, i bästa fall delvis kompenserade av försäkringsbolag, något vi kanske förknippar med USA och Dubai, snarare än den svenska landstingsstyrda och skattefinansierade vården. Den mer oförblommerat profitsökande vården i Sverige är reserverad för synkorrigeringar, bröstmuskelförstoringar, generande hårväxt och dylik plastik.
Anicuras djursjukhus i Bagarmossen i södra Stockholm erbjuder avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi och är öppet dygnet runt. Där har jag tillbringat en hel del tid med vår gamla hund Toffi, en flatcoated retriever/engelsk springerspaniel-korsning som fick avancerad vård när hon de sista åren led av dåliga njurar. Och där har jag tillbringat betydligt mindre tid med vår nya hund Maggie, en jack russell-terrier som varit inne på rutinbesök för vaccination och annat. Jag är inte ensam. Svenska husdjursägare köper foder, sjukvård, valpkurser och massage för mellan 15 och 20 miljarder kronor per år. Marknaden växer snabbt.
I somras såldes Anicura-koncernen till amerikanska Mars av huvudägaren, private equity-bolaget Nordic Capital. Enligt källor till DI var priset mellan 1,5 och 2 miljarder euro. Läs mer på sidan 14. Framför allt de avancerade behandlingarna kostar mycket pengar. Om det är dyrt vet jag inte, för alternativet att inte göra något är inget alternativ, vilket alla som har hund förstår.
Chefredaktör
Årets bolagjurist
Vem är Sveriges bästa bolagsjurist? Vem är årets Rising Star? Årets deal? Nomineringen är öppen till och med den 15 februari på aretsbolagsjurist.se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.