Sjuka råttor och kaniner

När det gäller människor är vinstdrivande, dygnet runt-öppna akutsjukhus, där behandlingar betalas kontant i kassan, i bästa fall delvis kompenserade av försäkringsbolag, något vi kanske förknippar med USA och Dubai, snarare än den svenska landstingsstyrda och skattefinansierade vården. Den mer oförblommerat profitsökande vården i Sverige är reserverad för synkorrigeringar, bröstmuskelförstoringar, generande hårväxt och dylik plastik.

Anicuras djursjukhus i Bagarmossen i södra Stockholm erbjuder avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi och är öppet dygnet runt. Där har jag tillbringat en hel del tid med vår gamla hund Toffi, en flatcoated retriever/engelsk springerspaniel-korsning som fick avancerad vård när hon de sista åren led av dåliga njurar. Och där har jag tillbringat betydligt mindre tid med vår nya hund Maggie, en jack russell-terrier som varit inne på rutinbesök för vaccination och annat. Jag är inte ensam. Svenska husdjursägare köper foder, sjukvård, valpkurser och massage för mellan 15 och 20 miljarder kronor per år. Marknaden växer snabbt.

I somras såldes Anicura-koncernen till amerikanska Mars av huvudägaren, private equity-bolaget Nordic Capital. Enligt källor till DI var priset mellan 1,5 och 2 miljarder euro. Läs mer på sidan 14. Framför allt de avancerade behandlingarna kostar mycket pengar. Om det är dyrt vet jag inte, för alternativet att inte göra något är inget alternativ, vilket alla som har hund förstår.

Chefredaktör

Årets bolagjurist

Vem är Sveriges bästa bolagsjurist? Vem är årets Rising Star? Årets deal? Nomineringen är öppen till och med den 15 februari på aretsbolagsjurist.se.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här