Krönika
Tacka engångsvinster för tillväxten

Robert Gordons tes kan illustreras med först två siffror och därefter ett antal ”engångsvinster”.
0,2 procent tillväxt 1300 – 1700
Ungefär så låg var den reala BNP-tillväxten per capita i England åren 1300 till 1700. England är relevant eftersom det finns ganska bra data och landet sett över dessa 400 år låg i framkant av utvecklingen. Efter 1700 började industrialiseringen och den brittiska tillväxten ökade successivt för att runt 1900 nå ungefär 1 procent per år per capita.
2,0 procent tillväxt 1891 – 2007
Perioden 1891 till 2007 har USA legat i den ekonomiska framkanten och i snitt har man då presterat en real tillväxt i BNP per capita på 2,0 procent. Det är denna fantastisk siffra som ligger bakom att våra samhällen nu är inrättade som vore det en naturlag att varje ny generation ska få det mycket bättre än sina föräldrar. Urkällan för tillväxt är innovationer men fram till nu har vi också gynnats av ett antal ”engångsvinster”.
Kvinnors arbete
Tack vare rinnande vatten, hushållsmaskiner och ändrade attityder har halva befolkningen (kvinnorna) tillkommit som en rekryteringsbas för mer högproduktiva sysslor än hushållsarbete.
Utbildning
I outvecklade samhällen slösas mycket talang bort på att de fattiga förblir outbildade, oavsett begåvning. Att lyfta stora befolkningsgrupper från i värsta fall analfabetism till i bästa fall högre utbildning skapar enorm tillväxtpotential. Den resan är nu till största del gjord. Att härifrån putta in ytterligare människor till högskolestudier kommer inte ge samma effekt. I Västvärlden kanske det snarare är tillväxthämmande. Sverige lider större brist på industriarbetare än på litteraturvetare. Så även om utbildningsnivån kan öka härifrån så lär förbättringstakten vara mycket lägre än förr.
Urbanisering och transporter
Den klassiska tillväxtresan för ett land är att lyfta över improduktiva lantarbetare till industrier i städer. Ett relaterat område är transporter. När man gick från häst och vagn till ånglok så ökade man farten med nästan 1000 procent. Med flygplan ökade farten ytterligare nära 1000 procent. I nästan alla betydande ekonomier är transporter och urbanisering två tillväxtkällor som nu är mer halvtomma än halvfulla.
Kreditväsende
Med kredit kan man nyttja resurser idag för att betala tillbaka imorgon. Typiskt sett har västvärldens hushåll och många stater gått från låg till mycket hög skuldsättning. Framöver kommer belåning snarare vara en tillväxtbroms än ett tillväxtbränsle.
I tillägg till att ovanstående ”engångsvinster” har vi en mycket stor motvind i form av ökad ojämlikhet. I USA har de nedre 99 procenten av inkomstpyramiden fått en välståndsökning som är 0,5 procentenheter lägre än snittet eftersom så oerhört mycket gått till den översta procenten.
Siffrorna skiftar men samma trend finns överallt. Globalisering, automatisering och digitalisering är tre megatrender som oavsett politiskt styre gör att en mycket stor del av vinster och välstånd går till ett litet antal vinnare.
Slutsats: Den historiska tillväxten på cirka 2 procents per capita beror till stor del på ”engångsvinster” som vi redan hämtat hem. Innovationstakten må vara fortsatt hög men det verkar inte räcka för att kompensera för alla de motvindar vi möter.
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Aerowash
Aerowash har nyligen fått en genombrottsorder på sin tvättrobot för flygplan. Bolaget behöver rörelsekapital och genomför därför en företrädesemission. Värderingen är låg och skulle 2018 komma nära ledningens bedömning så finns det god uppsida i aktien. Risken är hög.
Mekonomen
En dålig kvartalsrapport har fått Mekonomen att falla nära 20 procent på kort tid. Det är nog lite överdrivet och aktien börjar se klart billig ut på egna meriter. Utöver det finns chans på bud från amerikanska storägaren LKQ. Att insiders nu dessutom köper aktier ger inte bara en positiv ledtråd kring verksamheten – det tyder även på att amerikanarna inte kör med fulspel som potentiellt kan missgynna minoritetsägarna. Vi gillar det vi ser och köper en post till Börsplus portfölj.
Scout Gaming
Börsaktuella Scout Gaming tror att så kallad Daily Fantasy Sport kan bli populärt i Europa precis som i USA och siktar på att etablera sig som nischens svar på Netent. Även om bolaget är i tidig fas har det inkasserat framgångar med bland andra Betsson på kundlistan. Att bolaget backas upp av tunga ankarinvesterare gör inte saken sämre.
Update: Insplanet & SCA
INSPLANET: Vad vi tror är en riktigt fin lönsamhet döljs fortfarande bakom massiva investeringar i marknadsföring. På sikt bör värden komma i dagen för den webbaserade försäkringsförmedlaren. Bolagets satsning på begagnade bilar är en ny joker i leken.
—
SCA: En av Börsplus favoriter i kategorin sparaktier har på drygt fyra månader givit runt tre årsavkastningar i takt med att skogen gått från ”dolt värde” till att få ett mer explicit värde på börsen.
Toadman
Ungefär 200 Mkr blir börsvärdet för Toadman som nu ska noteras på NGM MTF. Det är furstligt mycket pengar för en konsultverksamhet som omsätter 11 Mkr. Aktien säljs in som en framgångssaga men värderingen bygger snarare på en rövarhistoria. Det krävs en rad sagolika händelser för att Toadman ska förvandlas ”från groda till prins”.
ALM Equity
Bostadsmarknaden präglas av överutbud och priserna pressas. Enligt ALM Equitys vd Joakim Alm lär det läget bestå under de kommande månaderna. Då kan det vara värt att påminna om att hälften av bolagets bostadsrättsprojekt även kan göras som hyresrätter. Till samma lönsamhet. Aktien handlas dessutom till kring 40 procents substansrabatt och över tid har bolaget varit en värdeskapare av rang.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Attendo
Boozt
Sensys Gatso
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.