Krönika
USA är medelpunkt i alltmer bipolär värld

Börsplus har senaste veckan kollat extra på ett antal amerikanska börsbolag. Vi har tidigare skrivit om Tesla och nu igen om Apple samt också McDonalds, Coca Cola och tre ledande dataspelsbolag. Nästa vecka kommer ytterligare några analyser på intressanta USA-bolag.
Tabellen nedan visar ett urval av kända amerikanska börsbolag.
Ett par saker sticker ut.
Unikt starka företag
Förutom att bolagsnamnen i de flesta fall är välkända och ibland har ikonstatus så har många av dessa bolag en superstark position med höga marknadsandelar och världsledande produkter eller varumärken.
Det kan den finansiellt orienterade också utläsa av att flertalet bolag har extremt starka rörelsemarginaler. Medianvärdet är 27 procents rörelsemarginal nästa år, enligt Factset. Det är extremt höga siffror med alla mått mätt.
Blandad tillväxt
Flertalet av bolagen i tabellen väntas bara växa med några enstaka procent de kommande åren, trots att USA överlag går mot ekonomiskt starkare tider. Det är intressant i sig. Många av bolagen är alltså väldigt mogna.
Högst procentuell tillväxt väntas Tesla och Snap ha med det är nästan förhoppningsbolag som kanske aldrig kommer gå med riktig vinst. Mer intressant är det då att se att de gigantiska FANG-bolagen (Där vi byter ut Apple mot Amazon i kvartetten Facebook, Amazon, Netflix och Google) väntas växa med runt 25 procent vardera per år framöver.
Att världens största bolag på sina respektive marknader växer så snabbt och dessutom snabbare än sina konkurrenter kan faktiskt vara unikt i världshistorien.
Hög värdering
Det typiska p/e-talet är runt 23 och det kommer efter en kursuppgång på typiskt sett 29 procent på ett år.
Och märk väl att den höga värderingen är mätt på extremt hög förväntad framtida lönsamhet. Här finns det dubbla risker och många menar att det särskilt i USA finns ett stort inslag av ”bullshit-earnings”, alltså uppsminkade vinstmått där alla störande poster räknas bort.
En liten sundhetskontroll kan vara att också titta på EV/Sales, alltså värderingen per omsättningskrona. Den sticker ut som väldigt hög i USA med en median på 3,8 i Börsplus urval av bolag.
Vem vinner det stora spelet?
USA är världens mittpunkt på många sätt och dollarn har en särställning. Det bidrar nog till många värderingar framstår som lite väl höga. Hit räknar vi mogna bolag som Coca Cola men även förhoppningsbolag som Tesla och Snap. Å andra sidan är världsledare som Facebook, Amazon och Google faktiskt inte alls dyra givet deras unika position och tillväxt. Knäckfrågan är om de långsiktigt kan behålla den positionen. Hoten kommer förenklat från tre håll:
1. Om konkurrensmyndigheter stoppar deras framfart
2. Om de gör grova egna misstag
3. Om supermakten Kina manövrerar ut USA och dess bolag från stora delar av världen.
Det kan tyckas avlägset idag men på sikt kanske den kinesiska BAT-trion Baidu, Alibaba och Tencent drar ut huggtänderna på FANG-bolagen på fler och fler marknader. Världen blir nämligen mer och mer bipolär. USA är störst och dominerar över Västvärlden. Övriga världen dras alltmer mot Kina.
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Beijer Ref
Nya miljöregler driver på affärerna alltmer för kylgrossisten Beijer Ref och bolaget hade redan från början bra fart med stabil organisk tillväxt spetsad med förvärv. Värderingen är dryg men man ska inte underskatta de positiva effekterna av miljöomställningen – eller ledningens vilja att dubbla bolaget ännu en gång.
Apple
Apple har värderats upp ordentligt under året och höga förväntningar på Iphone X är troligen en orsak. Men hot saknas inte och fallhöjden är hög om värderingen återgår till tidigare nivåer när hypen lägger sig. Dock finns ett växande värde i den höglönsamma tjänstedelen som kan få aktien att stiga ytterligare.
Corline
Corline är ett forskningsbolag vars två huvudprojekt väntas få viktiga studieresultat under det närmaste året. Med finansiering på plats, måttlig värdering och lovande produkter bäddar det för att aktien kan bli bra. Att bolaget nyligen fått in en framgångsrik fond som ägare stärker den bilden.
Coca Cola
Ett klassiskt amerikanskt varumärke som Coca Cola är fortfarande mycket gångbart på börsen. Aktien ligger nära sitt kursrekord. Trenden är inte lika stark bland konsumenterna som alltmer ratar socker och kolsyrad läsk. Bolaget anpassar sig till nya tider men frågan är om det går fort nog.
Mc Donald´s
Av de stora amerikanska varumärkesbolagen tillhör snabbmatkedjan McDonald´s de allra högst värderade på börsen. Det är inte alls orimligt givet den imponerande tillväxttrend som bolaget åstadkommit. Men det begränsar också uppsidan i aktien.
Activision Blizzard
Efter japanska Nintendo är kanske Activision Blizzard det bolag som bäst kan beskrivas som spelvärldens motsvarighet till Disney. Bolaget ligger bakom monstertitlar som World of Warcraft och Call of Duty och har en rad superstarka varumärken att bygga på. Aktien är lite dyrare än de andra speljättarna men det känns inte oförtjänt.
Electronic Arts
Electronic Arts sticker ut med stabila titlar som verkar leverera år efter år. Omsättningen har ökat stadigt över tid och vi tror det finns ännu mer uppsida i bolagets marginaler. Detta allteftersom andelen digital distribution via bolagets egen plattform ökar. Värderingen är dessutom förhållandevis låg relativt andra spelbolag. Rådet blir att köpa aktien.
Take-Two
Take-Two är bolaget som bland annat ligger bakom en av världens mest sålda spelserier, Grand Theft Auto. Spelutvecklaren har kommit betydligt kortare i transformationen mot digital distribution och bolaget har nog fortsatt en resa av stigande marginaler framför sig. Men aktiemarknaden har redan tagit ut mycket av segern i förskott och vi ser inte mycket mer att hämta.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
SCA
H&M
Tesla
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.