Annika Winsth

Annika Winsth 30/6 11:40

Centralbankerna tassar på tå

När en ledamot ur riksbanksdirektionen uttrycker det som en risk att kostnadsläget är lågt kan jag inte annat än höja på ögonbrynen. För inte kan det vara ett problem att kostnaderna är låga.

Annika Winsth 7/6 22:00

Sluta bygg nya dyra bostäder

Om boräntan låg på 5 procent i stället för på dagens runt 1,5 procent så skulle många tvingas inse sina ekonomiska begränsningar och anpassa sin efterfrågan på boendet till det.

Annika Winsth 9/5 22:00

En kalldusch för Ingves

Ju längre vi lever med extremt låga räntor, desto större blir skulderna. På sikt kan det visa sig omöjligt att höja räntan för att hushållen inte klarar det

Annika Winsth 11/4 22:00

På besök i Donald Trumps Amerika

Den fråga som blir hängande kvar i luften är hur mycket skada Donald Trump hinner göra innan han försvinner.

Annika Winsth 14/3 22:00

Vi behöver expansiv penningpolitik länge

Det är en svår balansgång, men jag bedömer i nuläget risken för att låta individer långvarigt stå utanför arbetsmarknaden som större än risken för överhettning som går överstyr.

Annika Winsth 14/2 22:00

Le Pen, Brexit, Trump – och räntan

Det talar mot Le Pen, och ur den aspekten är det en överdriven ränteuppgång vi sett den senaste tiden. Men med tanke på att både Brexit och Trump röstades igenom är det förståeligt att marknadens aktörer agerar som de gör.

Annika Winsth 29/11 22:00

All inflation är inte bra inflation

Löneökningarna på grund av högre efterfrågan är inte illa. Sker det på grund av stängda gränser och därmed sämre produktivitet är det betydligt mer oroväckande.

Annika Winsth 1/11 22:00

Kommunernas kris

Det sämsta sättet är att kraftigt höja kommunalskatten. Det är en bred skatt som ger stora skatteintäkter, men den slår hårt mot de sämst ställda. Riken är stor att det påverkar konjunkturen negativt, då många som drabbas har små marginaler och tvingas konsumera mindre.