Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Byggde imperiet med avvägda risker

2016-11-01 22:00

Att ersätta Melker Schörling är inte enkelt. Veckans händelser har inte gjort saken lättare.

Det har varit dramatiskt värre i Melker Schörling-sfären den senaste veckan. Först beskedet om att entreprenören, företags­ledaren och miljardären Melker Schörling under våren 2017 planerar att lämna styrelserna i sina bolag på grund av hälsoproblem. Där­efter beskedet att Schörlings kanske skickligaste vd Ola Rollén häktats i Oslo misstänkt för insiderhandel.

Båda nyheterna visade sig inte oväntat vara riktigt dåliga för aktieägarna.

Melker Schörlings sorti förde med sig att det halvdussin bolag som ingår i sfären sjönk brett på börsen i Stockholm. Gruppens kärna, ­investmentbolaget som bär grundarens namn, Melker Schörling AB, MSAB, backade under förra veckan med cirka 8 procent. Det innebär att bolaget förlorade 5,5 miljarder kronor av sitt värde. Det innehav som väger tyngst i investmentbolagets portfölj, programvaru- och mätteknikbolaget Hexagon, med Ola Rollén som vd, tappade nära 8 procent.

I måndags, efter beskedet att Ola Rollén hade häktats, tog fallet ny fart. Vid lunchtid hade Hexagonaktien fallit drygt 8 procent medan MSAB backat ytterligare 6 procent.

Därmed kunde man dra åtminstone två slutsatser.

* Moderbolagets värde föll under förra veckan en tredjedel mer än den underliggande portföljen.

* Både Schörling själv och Rollén bidrar till att Melker Schörling AB värderas högre än bolagets substansvärde. Försvinner de ur företaget riskerar den substanspremiumvärdering som brukar associeras med Melker Schörling AB att försvinna.

Melker Schörling är på många sätt sinnebilden av vad en entreprenör kan åstadkomma. Alltså: han är inte en svensk motsvarighet till Applegrundaren Steve Jobs eller bil-, rymd- och energi-entreprenören Elon Musk, utan snarare en motsvarighet till ­investeringsgurun Warren Buffett.

Bondsonen Schörling från västmanländska Götlunda startade sin bana med inte mycket mer än två tomma händer. I slutet av förra veckan var han god för 65 miljarder kronor. Grundplåten ordnade han 1985 när han lockades över till vd-jobbet i det då onoterade Securitas, ett litet vakt- och servicebolag, som den nästan tio år äldre finans- och industrimannen Gustaf Douglas nyligen kommit över.

Melker Schörling tog vd-jobbet i utbyte mot att han fick köpa in sig i företaget. Förhandlingarna var tuffa och slutade med att Schörling fick ta över drygt en sjättedel av Securitas. Så här beskrev Douglas överenskommelsen i Affärsvärlden för snart tio år sedan:

– Aktiespararna klagade hela tiden på hur jag gett bort en del av Securitas. Jag hade lust att kräkas i håret på dem. De visste inte vilka hårda förhandlingar det var. Vi var båda överens om att Melker skulle bli del­ägare, men det var hårda förhandlingar, löd Douglas recension av sin affärskompanjon.

Schörling trodde i sin tur stenhårt på projektet och tog till både besparingar, lån och reverser från Gustaf Douglas för att betala insatsen som parterna kommit överens om, 24 miljoner kronor.

En riskfylld affär för de flesta, även för en vd, fjärran från de feta bonusar och riskfria aktieutdelningsprogram som präglar dagens vd-ersättningspaket.

I slutet av 1990-talet startade Schörling Melker Schörling AB. Hans första investering var posten i Hexagon – än i dag MSAB:s största innehav.

Det är svårt att tänka sig någon som i dag skulle vara kapabel att målmedvetet konstruera samma typ av företagsbygge som Melker Schörling lyckades förverkliga på 20 år. Den person som kunde vara aktuell behöver uppfylla vissa kriterier. Han eller hon är:

* Entreprenör.

* Ekonomiskt oberoende efter att ha gjort sig en rejäl hacka genom att sälja hela eller delar av sin skapelse.

* Risktagare.

Aktivistfondbolaget Cevian Capitals grundare Christer Gardell säger att han inte ser några kandidater av Melker Schörling-karaktär. Inte från sin utsiktspunkt ett stenkast från Stureplan i Stockholm i alla fall. Vare sig i Sverige eller på andra håll i världen.

– Det Melker har gjort är unikt. Inte bara i Sverige utan också i ett globalt perspektiv. Det han har gjort lämnar ju Warren Buffett med flera i skugga. Sådana som han dyker inte upp alltför ofta och vi hade tur att han dök upp i Sverige, säger Christer Gardell till Affärsvärlden, och tillägger efter några sekunder:

– Det ar väldigt svårt att hitta en ny Melker Schörling. Att någon skulle gå och ta Melkers roll och göra om det Melker har gjort. Jag tror inte det kommer att hända.

Vad är det då som gör honom så lyckosam?

En egenskap tycks de flesta bedömare vara överens om. Han har en otrolig känsla för att välja rätt medarbetare, inte minst till vd-jobben i sina bolag. Assa Abloys vd Johan Molin nämns som ett exempel. Hexagons Ola Rollén som ett annat.

Hittills har Ola Rollén varit Melker Schörlings bästa rekrytering. Det återstår att se vad häktningen får för konsekvenser och om det blir ändring på det. När denna tidning gick i tryck var det ännu oklart exakt vad det är som har hänt. Ola Rollén själv har förklarat sig oskyldig till misstankar om ­insiderhandel.

Flera personer som Affärsvärlden har talat med pekar annars på att Rollén kan vara rätt person att snickra vidare på Melker Schörlings bygge. Och Ola Rollén kan mycket väl vara påtänkt som ansvarig för MSAB. Bolaget saknar ordinarie vd sedan i somras.

Men Rollén är också intresserad av att bygga ett eget imperium. Det visar inte minst inhoppet som storägare i biometri­företagen Fingerprint Cards och norska, nu insideraktuella, Next Biometrics ASA.

Calle Froste

Fler krönikor av Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet