Game of thrones

Game of thrones - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

När detta skrivs har riksdagsvalet genomförts, men vinnaren återstår att koras. Ett par hundra tusen röster är ännu inte räknade, och helt klart är det inte förrän i slutet på den här veckan. Under en tid framöver ligger fokus på det politiska spelet. Sakfrågorna dröjer ända till regeringen – vilken det nu blir – med andan i halsen ska lägga fram en budget inom tre veckor efter att den tillträtt, dock senast 15 november. Den blir ett hastverk, med några symbolfrågor som nyheter. Om regeringen överlever budgetpropositionen börjar sedan det svåra arbetet. Regerandet. Blir det en skattereform? När trappas ränteavdragen på bolån ned? Hur blir det med vinster i välfärden?

***

Regeringen är bland mycket annat ansvarig för Sveriges största bolagsgrupp, som omsatte 324 miljarder i fjol. De tre största statligt ägda bolagen mätt i omsättning är Vattenfall, Postnord och Telia, där huvudägarens ståndpunkt är direkt avgörande: Vattenfalls omställning och avkastningskrav, Telias TV4-förvärv och Postnords lönsamhetsproblem.

Ett annat företag i portföljen är SAS (läs mer på sidorna 14–18). Regeringen beslöt att inte teckna aktier i flygbolagets nyemission i höstas, varför ägarandelen sjönk från 17,2 procent till 14,8 procent. Att i varje fall de rödgröna på sikt vill ut helt och hållet är en kvalificerad gissning. Hur det blir nu återstår att se. Först ska riksdagsrösterna räknas klart.

Chefredaktör

Biter den hand …

Det finns en viss svart humor i att Postnord inte lyckades leverera alla poströster i tid i Stockholms län.

”Vi har haft en till två timmars förseningar för att det varit så många som förtidsröstat. Men allt ska ha lämnats nu”, säger Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord i Sverige, till SVT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.