Jättarna lämnar Sverige

Stockholmsbörsen lockar småbolag från hela världen. De riktigt stora bolagen väljer andra marknadsplatser.

I förra veckan kom det sedan länge väntade beskedet att svenska musik­streamingbolaget Spotify ska börs­noteras. Lika väntat var att noteringen skulle äga rum på den amerikanska New York-börsen, NYSE.

Att det var väntat beror inte bara på att ­bolaget har en stor del av sin verksamhet i USA, utan också på att den amerikanska finansmarknaden är bättre på att hantera tech­bolag. Det gäller inte minst sådana som uppvisar förlust men växer snabbt, vilket är precis vad Spotify gör.

– Sista ordet är inte sagt än. Spotify är ett fantastiskt bolag som vi ska vara stolta över. Vi måste bli bättre på att värdera tillväxtbolag, sa Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál till Svenska Dagbladet i höstas, när hoppet ännu fanns att Spotify skulle välja den svenska börsen.

Svenska medier har dessutom varit förhållandevis negativa till Spotify. Fokus har legat på bolagets förluster, bristfälliga avtal med skivbolagen och superstjärnor som föredragit Apple Music, snarare än på den tillväxtresa som Spotify gjort. Det har säkerligen också bidragit till valet av börs.

Att Spotify väljer New York kanske vid en första anblick inte är så mycket att oroa sig över. Förra året var trots allt ett rekordår för Stockholmsbörsen. Över 100 bolag tog sig till Nasdaq Sveriges olika listor.

Och det är inte bara svenska bolag som väljer att notera sig i Stockholm. Flera danska företag har sökt sig till de svenska listorna och för ett par veckor sedan offentliggjorde det irländska byggprogramvarubolaget Zutec att de gör samma sak.

Men dessa är mindre bolag. Med ­Spotifys val av New York uppstår frågan om den svenska börsen inte längre attraherar ­jättarna. Nästan alla bolag som noterats de senaste åren har haft ett börsvärde på 6 miljarder kronor eller mindre. Det brukar heta att Sverige har ett ekosystem som stöttar små och mellanstora bolag, något som andra länder i Europa inte har. Stockholms finansmarknad lockar därmed bolag som har svårt att få in kapital någon annanstans.

Det svenska dataspelbolaget King, värderat till 45 miljarder kronor när det sattes på börsen år 2014, valde också New York, men då den amerikanska Nasdaq-börsen.

Visserligen har svenska storbolag som fuktexperten Munters, handelsbolaget Ahlsell och gamblingunderleverantören Evolution Gaming listat sig i Stockholm de senaste åren. Men den svenska börsen blir mer och mer av en småbolagsbörs. Risken är att fler storbolag väljer bort Stockholm.

Efter förra veckans besked om att Volvo Cars ägare Li Shufu gått in i tyska konkurrenten Daimler, anser de flesta att den väntade noteringen av Volvo Cars är lagd på is.

Sedan tidigare har en initierad källa uppgivit för Affärsvärlden att en notering av Volvo Cars ingalunda är någon självklarhet. I grunden handlar det om vilken väg Volvo Cars ägare väljer framöver, i synnerhet när det gäller elektrifiering och utvecklandet av självkörande bilar, och kapitalbehovet i detta.

I det fall det blir en notering för Volvo Cars har Sverige aldrig varit självklar som marknadsplats. Både Shanghai- och Hongkong-börserna är lika naturliga. Risken är att det är någon av dessa som nu drar vinstlotten ifall en notering av personbilstillverkaren verkligen blir av.

I söndags kom också beskedet att den tyska fordonskoncernen Volkswagen planerar att knoppa av och notera sin lastbils­enhet, som består av det svenska lastbilsföre­taget Scania och den tyska motsvarigheten MAN. Uppgifterna skrevs i den tyska affärstidningen Handelsblatt. Enheten ska inom ett par veckor byta juridisk företagsform och noteringen än beräknad till nästa vår. Inte heller där är några beslut om notering ännu fattade, men om den blir av är sannolik­heten stor att det blir på tyska Frankfurtbörsen, där Volkswagen redan i dag är noterat. Enligt Handelsblatts källor ska Volkswagen förbli majoritetsägare i ­bolaget.

Till antalet är de stora bolagen som lockas till Stockholm få i förhållande till det stora antalet småbolag som tillkommit. Utöver First North finns ju även småbolagslistor som Aktietorget och NGM. Även de har lockat ett stort antal småföretag under de ­senaste årens börsuppgång.

Så länge allting fortsätter upp må det vara i sin ordning. Men vid en större börs­nedgång försvinner de flesta mindre tillväxtbolagen ur listningskön. Dessutom är risken stor att några av de senaste årens nynoterade bolag går omkull.

För Stockholmsbörsens del är det både en fråga om pengar och anseende.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco