Miljardärernas paradis

KRÖNIKA Baserat på det vanliga Gini-måttet är Sverige ett av världens mest ojämlika länder när det gäller fördelningen av förmögenheter.
Miljardärernas paradis - 12_Ulf_Jakobsson_binary_6890525.png

Under de senaste decennierna har inkomster och förmögenheter utjämnats om man tar ett globalt helhetsperspektiv. Inom de enskilda industriländerna har dock både inkomst- och förmögenhetsskillnader ökat. Detta har lett till att fördelningsfrågorna åter hamnat i centrum. Särskilt intensiv har debatten i USA varit där såväl inkomster som förmögenheter glidit isär. Ett särskilt fokus har riktats mot den procent, det vill säga den hundradel av befolkningen, som är allra rikast sett till inkomster eller till förmögenheter. Dessa grupper behöver inte nödvändigtvis sammanfalla exakt. I den amerikanska debatten har det väckt stor uppmärksamhet att den rikaste procenten procentuellt sett betalar lika mycket skatt som medelinkomsttagaren.

I Sverige ser vi oss som ett av världens mest egalitära länder. Ser vi till inkomstfördelningen avspeglas detta tydligt i statistiken. Sverige är i detta avseende ett av de allra mest jämlika länderna. De senaste åren har inkomstspridningen även här ökat, fast från en mycket låg nivå. Sverige bibehåller därmed positionen som ett av världens mest jämlika länder vad gäller inkomster. 

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets