”Naturen ger mig frihetskänsla”

I sina löparskor har Emelie Forsberg sprungit milslångt i bergsterräng – och slagit världsrekord efter världsrekord. På knappt tio år har hon gått från motionär till skyrunner i elitklassen. Näst på tur står ännu ett VM och en expedition i Himalaya.

Det är en vacker junidag 2008. Emelie Forsberg är 21 år och har ledigt från jobbet i receptionen på Storulvåns fjällstation i Åre. Planen är att springa runt det närliggande fjällmassivet. Hon packar en ryggsäck med smörgåsar, drar på sig löparskorna och ger sig ut. Från tidig morgon till sen eftermiddag navigerar hon fram i den prövande terrängen. De cirka fem milen på de runt 2 500 höjdmeterna är hennes första långa lopp i bergsmiljö. Efteråt känner hon sig upprymd över vad hennes ben har åstadkommit. Hon anar dock inte att hon tio år senare kommer att försörja sig som bergslöpare och räknas till världens bästa inom sitt fält.

– Jag har presterat bra resultat i många år nu, vilket känns häftigt. I dag kan jag vara mer stolt över det än jag var i början, men det är inte så att priserna stiger mig åt huvudet, säger Emelie Forsberg.

I sommar har hon levererat flera nya rekord inom skyrunning (bergslöpning på över 2 000 höjdmeter) och trailrunning (löpning på små naturstigar och obanad mark). I juni sprang hon som snabbaste kvinna någonsin ett lopp i Alpernas Mont Blanc och ett i bergsmassivet Monte Rosa. Några veckor senare uppnådde hon FKT, Fastest known time, när hon avklarade den 450 kilometer långa Kungsleden i Sverige på fyra dagar och 21 timmar. Hon planerade distanserna efter de största fjällstugorna där hon kunde köpa mat och rum. Efter den psykiska och fysiska tömningen med Kungsleden tog hon det lugnt en tid, sov mycket, åt bra, yogade och påtade i den stora trädgårdsodlingen hemma i Romsdalen i Norge. Där bor hon sedan tre år tillbaka, på en gård inramad av fjäll, med spanska pojkvännen Kilian Jornet som liksom hon hör till världseliten inom skyrunning och ultramaraton.

– Att leva och bo omgiven av natur är något som jag alltid har strävat efter, även innan löpningen blev mitt jobb. Det ger mig en frihetskänsla och ett lugn.

Emelie Forsberg växte upp med sin syster och mamma på Höga Kusten utanför Härnösand. Genom skog och över klapperstensfält transporterade hon sig ofta cyklande eller springande. Under skolåren tränade hon både bollsporter och bergsklättring men kom i 20-årsåldern att hänge sig helt åt löpning.

– Jag fascinerades av hur jag kunde använda kroppen för att ta mig runt ett berg och drevs av nyfikenheten inför vad som fanns på andra sidan.

År 2009 anmälde hon sig till sitt första maraton i bergsmiljö: Fjällmaraton i Åre, Sveriges då enda långlopp i fjällen. Det slutade med att hon vann hela tävlingen.

– Det var nervöst innan. Jag förberedde mig noga med mycket mat och kladdkaka i ryggsäcken och tog det lugnt i början. Men det gick ju bra.

Sedan dess har hon vunnit såväl EM som VM i skyrunning och slutat på första, andra eller tredjeplats i praktiskt taget alla mästerskap, långdistanslopp och ultramaraton, många av världens svåraste, som hon har tagit sig för. Ironiskt nog har hon aldrig haft varken ett strukturerat träningsschema eller en coach.

Näst på tur står VM i skyrunning som i år äger rum i Skottland i mitten på september. Därefter har hon planerat en egen bergsexpedition i Himalaya. Även om Emelie Forsberg redan har vunnit många av de mest prestigefulla tävlingarna har hon flera drömlopp kvar, bland annat The Western States 100-mile Endurance Run i Kalifornien. Men hon känner ingen stress.

– Jag kommer fortsätta tävla så länge jag tycker att det är kul. Inom trailrunning kan man vara en bit över 40 år och fortfarande vinna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets