Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vin förlänger livet

2009-06-01 14:23

Ät, drick och upplev din hundraårsdag, skriver vinexperten Björnstierne Antonson.

Under senare år har det varit populärt inom vinindustrin att referera till vinet och dess hälsobringande effekter.

Lite smolk i bägaren framkom för ett par år sedan när det visade sig att flera av de stora drakarna inom spritindustrin sponsrat bland annat engelska och skotska forskargrupper.

Professor Roger Corder, vid William Harvey Research Institute, har skrivit en intressant bok (The Wine Diet) baserad på de senaste forskningsresultaten.

Vad denna studie går ut på är att få läsaren att förstå hur en eventuell nuvarande kost gör oss sjuka samt hur man med små korrigeringar kan förändra denna livsstil till något positivt.

Professor Corder har genom sina studier lokaliserat viner med specifika egenskaper som ger maximala hälsoeffekter. Förutom vinet har han också påvisat vilka råvaror som man kan blanda in i sin ’vin-kost’ för att uppnå dessa hälsoeffekter i vardagsdieten.

Han rabblar upp mantrat; drick rött vin varje dag. Ät frukt, bär, nötter och choklad. Njut av ett längre och hälsosammare liv.

Varför just det röda vinet?
Roger Corder har studerat förhållandet mellan rött vin och hälsa. Han har identifierat att det är polyfenolerna (antioxidanter), i det röda vinet som skyddar kroppen mot hjärtproblem, infarkter, diabetes, demens och vissa cancertyper) Dessa är det aktiva skyddet mot hjärt- kärlsjukdomar. Dessa är inom forskningen kända som 'straight chain oligomeric procyanidins' Kanske inte ytterligare ett begrepp att lägga på minnet, men glöm inte att ta ett glas rött vin varje dag. I många år har man hävdat att det är resveratrolet som är den huvudsakliga hälsobringande substansen i det röda vinet. I dessa nya studier håller tydligen inte detta längre. Andra substanser visar sig vara viktigare. Graden av polyfenoler varierar stort beroende på druvtyp och var den har växt.

Har man löst den franska paradoxen?
I många år har forskarna fascinerats av den extremt låga andelen hjärt- kärlsjukdomar i Frankrike. Den generella franska dieten inkluderar en stor andel mättat fet, vilket på sikt förväntas vara upphovet till många problem med hjärtat och kärlfunktionen. Ankor, gäss samt grönsaksodlingar finns överallt i området, och dessutom kommer den bästa franska svarta tryffeln (Perigord) från Sud-Ouest! Under denna studie har man funnit data som man jämfört avseende hälsa och livslängd i de olika franska regionerna. Man fann att i departementet (landskapet) Gers i sydvästra Frankrike har man längst livslängd trots en diet som varslar om högt dödstal i hjärtrelaterade sjukdomar. Den slående skillnaden i studien visar att vinerna från regionen (Madiran, Béarn, Cahors, Bergerc, osv) som man producerar och konsumerar har extremt höga halter av polyfenoler. Man har uppmätt samma effekter i viner från regionen Nuoro på Sardinen.

Vinerna
De lokala druvorna Malbec (lokalt kallad Auxerrois) och Tannat är rika på dessa hälsobringande substanser. Dessa druvsorter är framför allt populära i sydvästra Frankrike (Sud-Oest). Forskningen har visat att dessa viner har i genomsnitt halter som är fem gånger högre än viner från Spanien, Sydamerika, USA och Australien.

Forskarna har funnit att höga halter av polyfenoler inte finns i alla viner. Vinerna från sydvästra Frankrike och Sardinien, som tillverkas i den traditionella stilen (vin gjort på druvor från gamla vinrankor, som ger låg avkastning, lång jäsning och macerering) tenderar att ge förhöjda halter, i vissa fall upp tio gånger(!) högre än i viner från andra delar av landet. Vad har vi då lärt oss av detta? Tja, i alla fall att ett dagligt glas rött vin kommer att ha olika hälsosamma effekter, beroende på var vinet kommer ifrån. Rekommenderade ursprung med höga halter av polyfenoler;

Argentina (traditionell Malbec)
Uruguay(Tannat)
FrankrikeMadiran (Tannat), Cahors (Malbec), Rhône (Syrah från Cornas).
ItalienPiemonte (Nebbiolo, Dolcetto, Barbera), Umbrien (Sagrantino di Montefalco), Sicilien (Nero d’Avola), Sardinien (Cannonau, Carignano och Monica)
SpanienRibera del Duero och Toro (vignas viejas Tempranillö)

Château Bouscassé 2005

SB-NUMMER2204
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS109 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTAlain Brumont
URSPRUNGMadiran, Frankrike
VINETAlain Brumont är mannen som kämpat i princip själv för druvan Tannats existens. I Madiran sa man att Tannat var en omöjlig druva som borde förbjudas. Han svarade med att Tannat behöver bara tämjas och hanteras på rätt sätt. Jag är glad att du stod på dig, Alain!
DRUVOR65% Tannat, 25% Cabernet Sauvignon och 10% cabernet franc.
KARAKTÄRRostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, rostat kaffe, mörk choklad, plommon. Ett mycket fruktigt och nyansrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, mörk choklad, plommon och ceder.
GASTRONOMITriangle de truffe noire:?friterade Raviolis fyllda med svart Périgordtryffel och olivolja frtån Nyons. Från en stjärniga Chez Ruffet i Pau.

Sirì d’Jermu 2007

SB-NUMMER97267
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS165 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTFratelli Pecchenino
URSPRUNGDolcetto di Dogliani, Piemonte, Italien
ANTAL FLASKA BESTÄLLDA360 flaskor.
VINETDolcetto beskrivs också i böckerna som en lätt, okomplicerad druvsort som ger enkla och lätta röda viner men här så har producenter som framförallt Pecchenino uppvisat raka motsatsen. Peccheninos Dolcetto kommer från den absolut högst klassade byn – Dogliani. Otypisk Dolcetto så till vida att den är enormt koncentrerad och kraftfull. Dolcetton brukar kallas för Piemontes Beaujolais! Dock kanske inte i detta fallet. Upplevelsen fylls av exploderande smaker som bitter valhronachoklad, blåbärssylt och söt, likörliknande dofter. Delvis lagrad på små, nya ekfat. Siri d´Jermu anses vara ett av regionens mest pålitliga viner. Byn Dogliani visar världen att den utan tvekan är den främsta för Dolcetto. Pröva själv! Jag har provat 10 år lagrad Dolcetto från Siri d’Jermu för ett par år sedan. Samtliga som blindprovade den var förbluffade över dess elegans och storhet, Ingen och jag säger ingen var i Piemonte och verkligen inte Dolcetto!
DRUVORDolcetto 100%.
KARAKTÄRDen har en stor, lite mörk doft nästan lite stallinslag – läder också. Smaken kännetecknas av en tydlig ljus – syrlig låter så negativt – syra mycket stalliga toner och en lång eftersmak. Som en Dolcetto ska vara när druvan visar upp sin bästa sida. Stram och mycket ren Dolcetto från Pechennino har en knivskarp precision och kan närmast liknas vid Pinot Noir av hög klass!
GASTRONOMINature fed Veal ,Turnips, Morel Mushrooms, English Peas, Sweet Carrots and Béarnaise Vinaigrette från The French Laundy i Napa Valley.

Turriga 2004

SB-NUMMER95066
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS398 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTArgiolas
URSPRUNGIsola dei Nuraghi, Sardinien, Italien
ANTAL FLASKA BESTÄLLDA120 flaskor.
VINETI hård konkurrens med firmor som Sella & Mosca och Santadi anses Argiolas tillhöra öns bästa vinhus. Argiolas toppvin heter Turriga och görs i mycket begränsade volymer under gynnsamma år. Cannonau är Sardiniens mest odlade blå druvsort. Den härstammar ursprungligen från Spanien där den går under namnet Garnacha. I Midi i södra Frankrike heter druvan Grenache.
DRUVORCannonau, Carignan, Bovale Sardo och Malvasia Nera.
KARAKTÄRCannonau ger relativt stora viner med värme och karaktär av mogna körsbär, kryddor och varmt läder.
GASTRONOMIKaninkotletter med örter från Chanterelle i New York City.

Sagrantino di Montefalco Collepiano 2003

SB-NUMMER77988
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS415 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTArnaldo Caprai
URSPRUNGUmbrien, Italien
VINETArnaldo och Marco Caprai har ett litet bestånd av den lokala druvan Sagrantino di Montefalco. De har hela tiden varit inställda på produktion av extremt högkvalitativa viner. Han hade dessutom en dröm om att rädda och utveckla Sagrantino-druvan, som funnits i trakten i mer än 400 år, men som nu var i det närmaste utrotningshotad. Många är vi som jublar över deras sätt att hantera denna bomb (sommelierer, vinskribenter och vinälskare). Sagrantino odlas i ett litet distrikt som delvis bär namnet efter druvan, Sagrantino di Montefalco. Distriktet ligger i centrala delen av regionen Umbria och omfattar cirka 500 hektar. Druvan mognar liksom många andra sent. Sagrantinodruvan ger fylliga viner med bra, djup, färg och karaktär av jasmin, kallt te och körsbär.
DRUVORSagrantino 100%.
KARAKTÄRTät intensivt rubinröd färg. Intensiv doft med stora inslag av mogen frukt, skogsbär, marmelad och kryddor samt med noter av vanilj från eken. Smaken är rik, stor, mjuk och sammetslen med bra längd och fint balanserad avslutning.
GASTRONOMIRostade Vaktlar med aubergine och tomatsås från Era Ora I Köpenhamn.

Björnstierne Antonson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom