Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Whisky är ett investeringsobjekt”

2018-01-17 18:00
Namn: Fredrik Norén. Ålder: 39 år i mars. Bor: Färjestaden på Öland. Familj: Milton, 8 år, och Mathilda, 6 år. Fritid: ”Förutom jobb, whisky och familj så är det en hel del träning, som Ironman och relaterade grenar, jakt och fiske.” Foto: Christian Brolin

Ett litet familjehotell på Öland har Sveriges största whiskykällare. Fredrik Norén är den drivande kraften bakom hotellets whisky­profil.

I lilla Färjestaden på Ölands västkust ligger Hotel Skansen som byggdes år 1811 och som numera är ett välkänt ställe för världens whiskykännare. Under de två senaste decennierna har ägarfamiljen Norén byggt upp Sveriges största whiskykällare med cirka 1 300 whiskysorter från världens alla hörn.

– Häromdagen stod en kinesisk man och väntade vid baren när jag kom till jobbet. Han hade rest hit enkom för att besöka vår whiskykällare och smaka några ovanliga sorter. Det tycker jag är ett gott betyg, säger Fredrik Norén, hotelldirektör och krögare på Hotel Skansen.

Fredrik Norén är den drivande kraften bakom hotellets whiskyprofil. Han delade whiskyintresset med sin far, den pensionerade krögaren Stefan Norén. Tillsammans la de grunden till det som har kommit att bli Sveriges största whiskykällare.

– För att på djupet förstå hur whiskyvärlden fungerar reste vi runt och besökte destillerier över hela världen. Vi ville komma närmare tillverkningen och träffa människorna bakom produkterna, säger Fredrik Norén.

Då, i början på 2000-talet, hade whiskybranschen globalt sett ganska tuffa år och destillerierna hade svårt att överleva. Men i takt med att nya marknader öppnat har efter­frågan ökat.

– I dag är Asien den världsdel där det dricks mest whisky, framför allt i Kina. Men de syd­amerikanska länderna med stora befolkningar har också varit väldigt betydelsefulla för branschen. I dag finns stor framtidstro bland tillverkarna.

Det idoga resandet resulterade i expertkunskap och ett stort kontaktnät inom branschen. Whiskykällaren växte stadigt och 2004 grundande de whiskyklubben The Long Island Whisky Societyoch tre år senare lanserades det egna varumärket The Long Island Whisky (TLIW) med Fredrik Norén som blendmaster. Familjewhiskyn tillverkas i Japan, Skottland, Wales och Sverige. Faten fraktas till Sverige där whiskyn buteljeras och etiketteras för att säljas via System­bolaget och krogar.

Fredrik Norén arrangerar numera regelbundna whisky­provningar för en bredare publik.

– Vi märker av ett generellt ökat intresse, folk vill lära sig mer om drycken och smaka de olika sorterna. Med det kommer också ett ökat samlande och det händer att vi som krögare har svårt att få tag på vissa produkter. Whiskyn har blivit ett investeringsobjekt.

Som exempel nämner han ett av de mer förnäma fabrikaten, japanska Karuizawa. De flaskor som för åtta år sedan kostade runt 900 kronor på auktion går i dag inte att få tag på för under 50 000 kronor. Detsamma gäller äldre Macallan-serier som 2011 kostade 25 000 men nu auktioneras ut för minst 200 000 kronor.

– Det har skett en enorm utveckling de senaste åren. Jag har människor i min närhet som tjänat miljoner på att handla med exklusiva sorter.

Bland flaskorna på Hotel Skansen finns en flaska Fredrik Norén gärna nämner. Det är en Robert Brown Specially. En whisky som under 1800-talet tillverkades åt H.R.H Albert Edward, prins av Wales.

– Vår flaska buteljerades 1895 för att fraktas till prinsens sommarresidens i Indien, men fraktbåten blev påkörd av en norsk ångare och sjönk efter bara några kilometer. Den blev liggande på havets botten i 107 år innan den bärgades 2002. Det är en väldigt unik flaska.

Bland de 1 300 olika sorters whisky som står i hotellets källare finns åtskilliga flaskor som attraherar samlare, men sannolikheten att de kommer dyka upp på en auktion är täm­ligen liten.

– Jag öppnar nästan alla sorter som kommer till oss för att kunna smaka dem. Anledningen till att vi jobbar med whisky är att spritens fantastiska smaker och dofter ska avnjutas här hos oss.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom