Innehåll från annonsör

Därför är ISK fortfarande en bra sparform

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) från årsskiftet. – Men det är fortfarande en bra sparform, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn, som tipsar om tre smarta sätt att se över sin portfölj.

Skattehöjningen väntas slå igenom 1 januari 2018 och påverkar över två miljoner sparare. I korthet innebär förslaget att kapitalunderlaget på sparandet ska multipliceras med statslåneräntan plus 1 procent istället för som nuvarande plus 0,75 procent.

– Först tog man bort avdragsrätten för privat pensionssparande och nu höjer man alltså skatten för andra gången på de här sparformerna. Det här sänder märkliga signaler när det gäller att uppmuntra sparande, säger Maria Landeborn.

Men sparare bör ändå se ISK och Kapitalförsäkring som en bra sparform, menar hon.

– Tack vare det låga ränteläget är skatten fortfarande förmånlig och därför är det fortfarande så att det är bästa valet för långsiktigt sparande när det gäller aktier och aktiefonder.

Smart att månadsspara 

Hur bör man tänka när börsen befunnit sig i en stigande trend i över åtta år och värderingarna är höga? Först och främst gäller det att spara regelbundet, helt enkelt minska risken för att köpa och sälja vid fel tillfälle.

– Månadssparande i fonder är ett smart sätt att sprida riskerna. När börsen går ned köper du billigare och förr eller senare kommer att vända upp igen, säger Maria Landeborn.

– Välj fonder som placerar i olika delar av världen. Att placera alla pengar i exempelvis en Sverigefond innebär högre risk än om du väljer fonder som även placerar i andra länder och världsdelar.

Det kan enligt Maria Landeborn också vara klokt att inte placera alla pengar i aktiefonder i ett läge när börsen stigit i över åtta år.

– Räntefonder bör man dock inte ha på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Skattemässigt är det bättre att välja en vanlig fonddepå eller att ha pengarna på ett sparkonto.

Ett annat spartips är att då och då återställa fördelningen i sparportföljen, både mellan aktier och räntor och mellan olika regioner.

– Att med jämna mellanrum se över sitt sparande gör att risken inte tillåts skena iväg, exempelvis för att aktieandelen har vuxit sig för stor. Det spelar ingen roll om du gör det själv eller med hjälp av en rådgivare. Det viktigaste är att det blir gjort.

Spara långsiktigt

Maria Landeborns tredje tips är att tänka långsiktigt. Den som sparar i aktier eller aktiefonder bör alltid ha en sparhorisont på åtminstone 5-10 år och med historiskt höga värderingar bör man vara beredd på att det kan bli lite skakigt längs vägen.

− För en långsiktig sparare gäller det att ha en långsiktig strategi, säger Skandias sparekonom.

− Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk, säger hon.

Sparekonomens tips i korthet:

  • Sprid risken – spara regelbundet och i olika regioner.
  • Gå igenom din portfölj med jämna mellanrum.
  • Tänk långsiktigt.

Är ISK en lämplig sparform för dig? Ta reda på det här!

Tänk på:

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.