Novotek: Anonym och billig överpresterare

Novotek är ett anonymt IT-bolag som vid första anblick framstår som väldigt billigt. Men (alltför?) höga marginaler utifrån ett historiskt perspektiv gör att värderingen kanske inte är så låg trots allt.
Novotek: Anonym och billig överpresterare - 25b6a343-4620-4650-8ce2-a5190e274151fitcroph450q80upscaletruew800sed96cba045bedcae5177d0cdcb36d6f07390ae3f

Novotek (31 kr) är ett bolag från Malmö med drygt 120 anställda som sysslar med IT-lösningar för industriell IT och automation. Delvis är det en konsultfirma, delvis en mjukvarudistributör. Kunderna finns främst i industrin i Norden, Benelux och på de brittiska öarna.

Bolaget noterades 1999 och största röstmässig ägare är grundaren och ex-vd Göran Andersson följd av Arvid Svensson Invest som sedan 2007 äger merparten av kapitalet.

Novotek
Börskurs: 31,00 kr
Antal aktier (miljoner): 10,6
Börsvärde: 329 Mkr
Nettokassa: 74 Mkr
VD Tobias Antius
Styrelseordförande Göran Andersson
SvD Börsplus huvudscenario
2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 284 301 317 332
– Tillväxt 20,6% 6,0% 5,0% 5,0%
Rörelseresultat 32 33 32 30
– Rörelsemarginal 11,1% 11,0% 10,0% 9,0%
Resultat efter skatt 24 25 24 23
Vinst per aktie 2,24 2,38 2,27 2,14
Utdelning per aktie 1,25 1,40 1,40 1,40
Direktavkastning 4,0% 4,5% 4,5% 4,5%
Avkastning på eget kapital 23% 21% 17% 16%
Operativt kapital/omsättning -5% -3% -2% -3%
Nettoskuld/EBIT -1,9 -2,3 -2,6 -3,2
P/E 13,9 13,0 13,7 14,5
EV/EBIT 8,0 7,7 8,0 8,5
EV/Sales 0,9 0,8 0,8 0,8

Mer produkt än tjänst

Bolagets affärsidé består i att kombinera produkter och kringtjänster för att leverera en komplett lösning till kunden. Ett typiskt kunduppdrag kan bestå i att hantera en flaskhals i en produktionsprocess. Novotek hjälper då kunden att implementera ett produktionsplaneringssystem.

Intäkterna består både av produktförsäljning, såväl mjukvara som hårdvara, och rena konsulttjänster. Under 2018 stod produktintäkterna för runt 80 procent medan tjänsteintäkterna stod för resterande del.

Produktintäkterna kan på ett övergripande plan delas in i tre olika underkategorier: mjukvara, hårdvara och service & avtalsintäkter. Dessa tre kategorier står vardera för ungefär en tredjedel av de 80 procent som produktkategorin utgör.

Vad som är viktigt att poängtera här är att Novotek agerar som en distributör åt mjuk- respektive hårdvaruleverantören. Det är alltså primärt ingen egen mjuk- eller hårdvara som bolaget säljer. I mjukvarufallet kommer den absoluta merparten av intäkterna från försäljning av General Electrics produkter.

Leverantörer

Novoteks viktigaste leverantör är GE. Som ett resultat av en omstrukturering hos GE kommer dock en del av de produkter som sålts av GE nu säljas av Emerson. Mer specifikt handlar detta om automationshårdvara. Huruvida detta är positivt eller negativt för Novotek är svårt att spekulera om. På ett generellt plan är dock beroendet av få leverantörer en risk i bolaget.

Service & avtalsintäkterna är delvis att betrakta som återkommande, men ska inte blandas ihop med det som populärt kallas software-as-a-service (ofta benämnt som ”SaaS”). Detta handlar snarare om avtal som ger rätt till uppdateringar och dylikt till mjukvaran. Avtalen löper oftast över ett år och säger kunden upp avtalet slutar inte själva programmet att fungera, vilket är den stora skillnaden mot ett typiskt SaaS-upplägg.

Bra utveckling 2018

2018 var ett bra år för Novotek. Tillväxten i omsättning och rörelseresultat var ungefär 20 procent. I och med detta har bolaget haft två år av fin omsättnings- och vinsttillväxt, då 2017 även var ett lyckat år. En del av tillväxten, uppskattningsvis 12 till 15 procent, kommer dock ifrån förvärvet av Kerrco som genomfördes i september 2017.

Förvärvet av Kerrco ökar bolagets exponering mot Storbritannien och Irland, och adderade cirka 40 miljoner i omsättning och strax över 4 miljoner i rörelseresulat före avskrivningar (Ebitda) baserat på 2017 års siffror.  Som bolag är Kerrco i mångt och mycket att jämföra med Novotek.

Huruvida förvärvet ska ses som starten på en lite större förvärvsresa är det däremot svårt att sia om. Vår tolkning är att det inte är det. Detta med hänsyn till hur kommunikationen från bolaget, där interna tillväxtsatsningar accentueras snarare än externa.

De interna tillväxtsatsningarna som bolaget fokuserar på innefattar internet of things och cyber security. I praktiken innebär detta bland annat avtal med olika leverantörer av industriella säkerhetssystem, likt de Novotek har med GE inom industriell automation. Även här är vår tolkning att det inte är något som ska betraktas som transformativt i det medellånga perspektivet. Snarare handlar det om en sund och långsiktig anpassning av produkterbjudandet.

Marginallyftet – temporärt eller permanent?

Bolagets marginal uppgick under 2018 till strax över 11 procent, vilket i en historisk kontext är att betrakta som högt. Bolagets tioåriga snitt är 7 procent. Skillnaden i absoluta punkter kanske inte låter så stor. Men en tillbakagång till det historiska snittet innebär en minskning i rörelseresultatet med 36 procent. Ett bolag som innan vinstminskningen handlades till tio gånger rörelseresultatet handlas efter en sådan minskning helt plötsligt till 16 gånger rörelseresultatet.

Ett bolag kan dock göra en marginalresa som är permanent. Den som stirrar sig blind på historiska snitt missar sannolikt flertalet av de bolagen som varit allra bäst att investera i de senaste åren. Frågan blir därmed huruvida de 11 procent som bolaget idag har som rörelsemarginal också är att vänta sig framåt.

Genom att studera någorlunda liknande bolag, här lite slarvigt definierat som IT-konsulter, kan slutsatsen dras att det inte bara är Novotek som ligger på en rörelsemarginal som i ett historiskt perspektiv är väldigt hög. Givet att Novoteks affärsmodell skiljer sig åt en del mot en renodlad traditionell konsult så är nödvändigtvis inte den absoluta nivån av störst vikt, men i relation till historiken så har den ett värde.

I bolagets årsredovisningar framkommer ej heller något som pekar på att affärsmodellen i det stora har förändrats, vilket i sin tur skulle resultera i en högre ”normal” marginal. För ett par år sedan genomförde bolaget en del projekt till fast pris som inte slutade speciellt bra. Detta gör inte bolaget längre vilket varit positivt för marginalen. Det mesta pekar dock på att en god efterfrågan på bolagets tjänster resulterat i högre beläggning och genom viss operationell hävstång så har marginalen ökat. Fortsätter efterfrågan vara god kan marginalen förstås bibehållas, men i ett sådant scenario riskerar också tillgången till arbetskraft att bli allt sämre med lönehöjningar som följd.

Värdering och utsikter

Novotek handlas idag till 13 gånger vinsten (P/E). En stor nettokassa innebär att värderingen i förhållande till rörelseresultaten är 8 gånger (EV/Ebit). I relation till sin egen historik är detta i det övre intervallet.

Under åren 2013 till 2017 låg värderingen och skvalpade runt sex till åtta gånger rörelseresultatet. I och med att bolagets rörelsemarginal även är på historiskt höga marginaler så är värderingsmultipeln EV/sales långt över det historiska snittet.

I en absolut kontext, och med 2018 i backspegeln, framstår dock inte bolaget som dyrt. Med en värdering på 8 gånger rörelseresultatet är inte mycket tillväxt inprisad. Nedsidan är emellertid enkel att förstå. Svagare konjunktur leder till lägre efterfrågan med svagare, eller rent av negativ tillväxt. En fallande marginal förstärker effekten och bara en återgång till det historiska snittet resulterar som sagt i en kraftig minskning av rörelseresultatet.

Vad är då uppsidan? 11 procents marginal är högt i en relativ kontext. Att därmed hoppas på ytterligare marginalexpansion känns väl optimistiskt. Fortsatt tillväxt är dock i allra högsta grad möjligt. Genom en hög konvertering av rörelseresultat till kassaflöde, tack vare lågt investeringsbehov, är också en högre multipel motiverad även under modesta tillväxtantaganden. Detta kräver dock att bolaget återför de genererade vinsterna till aktieägarna, antingen genom återköp eller utdelning. Baserat på den restriktiva utdelningen, trots stor nettokassa, förefaller en sådan mer aggressiv policy inte vara nära förestående.

Börsplus slutsats

Novotek förefaller i allt väsentligt vara ett någorlunda välskött bolag. Nischen, industriell automatisering samt industriell IoT och Cyber security, är intressant och bolaget får anses ha en långsiktig vind i ryggen. Över en längre tidsperiod är det därför rimligt att anta att tillväxten ligger någon eller några procent över den generella BNP-tillväxten.

Balansräkningen är i gott skick med en väl tilltagen likviditet och en soliditet på över 50 procent. Värderingen är inte heller på något sätt ansträngd och om framtiden är någorlunda i linje med de senaste två åren så är den rentav låg. Vår tro är dock att det finns en stor risk för marginalpress de kommande åren. I det perspektivet framstår värderingen inte som alltför aptitlig. Vi landar därför i ett neutralt råd.

Ägare Värde (MSEK) Kapital Röster
Arvid Svensson Invest 82,74 24,86% 10,93%
Göran Andersson (grundare) 61,20 18,39% 64,10%
Avanza Pension 26,83 8,06% 3,55%
Handelsbanken Fonder 16,33 4,91% 2,16%
Jonas Jonsson 12,81 3,85% 1,69%
Bernt Larsson 10,19 3,06% 1,35%
Tobias Antius (VD) 7,91 2,38% 1,05%
Nordnet Pensionsförsäkring 5,69 1,71% 0,75%
Rikard Sagent 4,72 1,42% 0,62%
Willmar Andersson 4,02 1,21% 0,53%
Källa: Holdings/Börsplus
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Trapets