5G frälser inte Ericsson
Ericsson starka kvartalsrapport gav aktien en extra skjuts och ledde till en rad uppgraderingar av både riktkurser och rekommendationer.
På nivån kring 95 kronor tangerar den dock snittet av analytikers riktkursen, enligt Marketscreener/Thomson Reuters. Den kraftigt förbättrade lönsamheten lägger också Ericsson på liknande nivåer vad gäller p/e-tal som finska Nokia och amerikanska Cisco, som visserligen inte levererar radioinfrastruktur men många av övriga komponenter i näten.
Analytiker väntar sig att Ericssons rörelsemarginal landar på 11,9 procent i år på ebitda-nivå, vilket är i linje med utfallet första kvartalet. Sedan spås den stiga till 13,7 procent 2020 och 14,9 procent 2021.
Det är en väldig förbättring jämfört med tidigare katastrofår, men enligt Christer Gardell ska man sikta högre. Ericsson har ett mål om en rörelsemarginal 2020 på 10 procent, vilket i dagsläget alltså ser ut att kunna uppfyllas utan större problem. Den ska sedan öka till 12 procent 2022 är det tänkt, något som Christer Gardell menar är en alldeles för låg ribba.
– Nuvarande mål är anmärkningsvärt låga. Det finns ingen chans att Ericsson inte skulle nå dem. Till exempel Networks borde kunna nå en marginal kring 20 procent, säger han.
Networks står för omkring nästan 70 procent av försäljningen och i stort sett all vinst om man räknar med intäkter från patentportföljen.
Något som komplicerar bilden är Ericssons alla extraordinära kostnader och nedskrivning som de senaste åren blivit legio. Förra året gjordes till exempel nedskrivningar samtidigt som man gjorde återföringar från tidigare avsättningar för olönsamma kontrakt som avvecklas. Ambitionen enligt Ericsson är dock att så snart möjligt kunna avstå från det och låta omställningskostnader vara en del av löpande kostnader.
Samtidigt som Ericsson rakat i höjden det senaste året ligger Nokia en bit lägre, bland annat beroende på att man överraskade marknaden med en liten förlust det första kvartalet och att det finns en oro att Nokia halkat efter i 5g-racet.
På lite kortare sikt lär det dock bli USA:s hantering av Huawei som står i blickpunkten och styr båda bolagens aktier.
5g inte på G i Sverige
• Det ger högre hastigheter och bättre kapacitet för datatrafiken i mobilnäten. Med kommande fristående 5g-nät sänks också svarshastigheten och tillförlitligheten som är viktigt i industriella applikationer och självkörande fordon.
• 5g har förmåga att ge bättre inomhustäckning genom små basstationer och är lämpad för krävande applikationer som augmented reality och virtual reality.
• 5g ska också ge utrymme åt internet of things eller sakernas internet. När allt från glödlampor, kylskåp och hundar ska kopplas upp krävs betydligt mer utrymme om inte de olika frekvensbanden ska bli överbelamrade. Det är redan trångt på sina håll.
• Nuvarande utrullning handlar om att bygga ut och uppgradera nuvarande 4g-nät så att de får 5g-kapacitet. Senare kommer helt nya 5g-nät med nya radiofrekvenser. I dag finns ett antal sådana demonät och väldigt begränsade kommersiella nät.
• Det finns ännu inga smartphones för 5g. De första väntas under 2019 och alla större tillverkare har utlovat 5g-modeller.
• Det blir nya frekvenser. Hittills har bara frekvenser under 6 GHz reserverats för mobilnät. 5g kommer att använda frekvensband mellan 6 GHz och 100 GHz för att kunna maximera hastigheterna över kortare avstånd.
• I Sverige har ingen operatör ännu lanserat tydliga planer eller datum för 5g, och Post- och telestyrelsen har heller inte allokerat spektrum ännu. Ambitionen är att det ska ske under 2019.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.