Blankarnas önskelista

Affärsvärlden har tagit fram listan med de 20 mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen. Teknikbolaget hamnar högst upp.

För ett år sedan listade Affärsvärlden de 20 mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen, det vill säga aktier där marknaden spekulerar i fallande aktiekurs med syftet att tjäna pengar. Ägarstatistiken har vi hämtat från ägartjänsten Holdings. Då toppade biometribolaget Fingerprint Cards med 16,5 procent av kapitalet utlånat till investerare som bedömde att kursen skulle falla. Blankarna fick rätt då aktien har tappat 76 procent av börsvärdet det senaste året.

En annan aktie där blankarna delvis bytt fot är medicinteknikbolaget Elekta, vars aktie stigit hela 65 procent det senaste året till all-time-high. Vinsttillväxten är tillbaka på nivåer över 20 procent för såväl 2018 som 2019. Nykomlingar på årets lista är förpackningsbolaget Billerud Korsnäs, byggbolaget NCC, nätmäklaren Avanza och börsnykomlingen Munters. Den senare har haft en bedrövlig comeback på börsen och tappat 41 procent det senaste året. Affärsvärlden delar synen att Avanza är övervärderat givet historiskt höga värderingsmultiplar på cykliska börsvinster och utfärdade därför sälj-rekommendation i nr 5/2018.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets