Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Bud på Rhovac”

2018-06-13 18:00

GOLVETS VÄNNER.

Ekonomin i hela världen rusar fram i rasande fart, ändå är det något som gnager i vännernas magar. Smäller det snart? Svenska makrobaissare som väntar på Den Stora Kraschen måste ha tålamod, enligt Golvets vänner.

– Obalanser tar tid att bygga upp och även tid att värka ut. Nyckeln kollapsade i oktober 1990, men vår hemkokta kris nådde zenit först hösten 1992. Samma sak i USA där bostadsmarknaden började vackla redan hösten 2006, men krisen kom först hösten 2008. I mina ögon är vi knappt igenom akt ett i vår nya tragedi i tre akter, säger en söndagsmiddag på Strandvägen 1.

Det finns mer än så att oja sig över.

Clas Ohlson till exempel.

– Det Lotta Lyrå vill göra är kanske rätt, men det är ett mastodontprojekt. En uppenbar produkt av McKinsey-konsulter. Att gå från pappersexercis till att sjösätta planen i verkligheten kräver sin kvinna. Det kommer att bli sämre innan det blir bättre, säger en stor sked rysk kaviar på Haga Forum i helgen.

Samarbetet med Mathem kan dock ge en hel del.

– Framför allt för Mathems ägare. De väntar på att Clas Ohlsson lägger bud på alltihop. Och de behöver inte vänta länge till, tillägger kaviarn.

En skärgårdsbo som tillbringat helgen i Sandhamn blir inte riktigt klok på Avanza.

– Vad är det som gör att Avanza har så mycket högre marginaler än alla andra? Jag har tyckt att de ska ner i flera år, men de levererar kvartal efter kvartal. Bodenholm har blankat aktien. Jag tror det är rätt att göra samma sak, säger skärgårdsbon.

Det dansk-svenska Rhovac, noterat på Aktietorget, är marknadens billigaste biotech-företag, brölade en av fondhandlarfirmorna för några år sedan. Och aktien har på senaste tiden utvecklats till ett Klondyke.

– Nu är flera investerare där och nosar. Snart väntar bud på hela eller delar av bolaget, mumlar en nyskördad kartong Finnerödja-gubbar.

– Budpremien väntas landa på amerikanska budproportioner.

Villkoret är naturligtvis att RV001-studien, som förväntas redan i juli, inte blir negativ.

– Signalerna är inte svårtolkade. Med två nyrekryteringar, som har erfarenhet av just företagssammanslagningar, och stärkt kassa kläs nu bruden för försäljning. Bolaget ska ha en ny huvudägare före årsskiftet, säger jordgubben.

Tvisterna mellan de Stockholmsbyggare som expanderat mest inom exklusiva lägenhetssegment och de nyblivna föreningarna som köpt och tagit över blir allt fler och allt tuffare.

– Det lilla som rapporterats om dolda sidoavtal tecknade av byggherrarnas interimsstyrelser är bara toppen av ett isberg. Här finns en stor fördröjningseffekt. I många fall upptäcker föreningarna att planerna inte hänger ihop med verkligheten långt efter att de boende tar över driften.

Resultatet är dysfunktionella föreningar som lägger omfattande resurser på att processa mot byggherren.

– Med sin omfattande projektbok och sina höga prisnivåer är det ingen slump att Oscar Properties interrimsstyrelseveteraner lämnat efter sig ett pärlband av konflikter. Det bästa de expansiva byggarna kan göra är att förlika, för varje tvist försvårar framtida toppriser och riskerar att skrämma bort finansiärer, säger en Benelli M2, som redan nu putsar på bössan inför höstens fågeljakter.

En orolig Ericsson-aktieägare undrar hur långsint Hans Vestberg är.

– Det är en riktig soppa det där. Verizon lade sin 5g-order hos Ericsson i slutet av fjolåret. Samtidigt satt Börje Ekholm i Ericsson-styrelsen som sparkade Hans Vestberg. Och nu ska Ekholm kränga ytterligare basstationer till Vestberg och storägaren Gardell är offentligt kritisk.

Ännu mer att oja sig över.

Vad var det de sa?

Skepparkransen: I januari berättade en skepparkrans att biotechföretaget Rhovac var undervärdat och spådde en fördubbling av aktiekursen. Sedan dess har aktien stigit från 15 till 30 kronor.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom