Förvärv lyfter vinsten

Bilreservdelskedjan Mekonomen köper konkurrenter och dubblar omsättningen. Resan har alla möjligheter att bli en lyckträff.

KÖP. För ungefär ett år sedan konstaterade Affärsvärlden att Mekonomens tid på börsen har kantats av förhoppningar som kommit på skam. Särskilt nämndes planerna på en internationell expansion till tio länder som ”tack och lov blåstes av innan den kostat alltför mycket”. Nu tar bolaget ändå ett sjumilasteg av just sådana rekordproportioner. Bolaget meddelade strax efter midsommar hur företaget genom att köpa två företag verksamma i Polen och Danmark skulle komma att näst intill dubbla den årliga försäljningen till mellan 11 och 12 miljarder kronor.

Så stora affärer brukar kunna väcka frågor om allt från vilka incitament som styr imperiebyggande företagsledare till vilken av parterna som egentligen sitter i förarsätet. Hittills ser det ut som att Pehr Oscarson, som med 1,5 år i bagaget är relativt ny på koncernchefsposten i Mekonomen, klarar sig bra. Kanske beror det på att han själv har en bakgrund i konkurrenten Meca och därför vet hur företag och organisationer som slukas av rivaler brukar bete sig. Just Meca var en av de två stora nordiska konkurrenter som Oscarsons företrädare på vd-posten, Håkan Lundstedt, köpte upp för åtta år sedan, i efterdyningarna till finanskrisen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience