Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvirrad och frihetsberövad

2019-09-04 18:00

Staten och de privata bolagen har i ett försök att göra det hopplöst snåriga översiktligt skapat sajten Min pension. Inget fel på den. Som en sidoeffekt åskådliggör den hur intrikat systemet är. Privata lösningar samlas med allmänna och kollektiva, frivilliga med obligatoriska, nedlagda med befintliga. Tre- eller fyrbokstavsbiflöden som formar den ekonomiska verkligheten hos din framtida geront. IPS. GTP, BT2, K06 Bil G PPAK eller AKAB-KL och dussintals till.

Så PPM förstås, som nu förändras i grunden efter två decennier. Inte det heller helt lättbegripligt: 2,5 procent av den årliga lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp får den framtida pensionären bestämma hur det ska placeras. Snart blir den friheten beskuren, på gott och ont. Läs mer på sidan 26. Gott, då det lämnar mindre utrymme för telemarketingskojare och andra parasiter på samhällskroppen. Ont, då det var en av få komponenter i systemet som tvingade i varje fall mig till aktivt val och i varje fall symbolisk kontroll för en mindre del av min pension.

Det finns kanske någon promille därute som utan att fladdra med blicken, klia sig på näsan eller besvärat harkla sig, svarar ”ja” på frågan om de har full kontroll över sin framtida pension. Majoriteten av dessa är troligtvis professionella som arbetar i privata eller offentliga pensionsorganisationer och därför tvingats sätta sig in i systemen för att kunna göra sina jobb.

Det svenska pensionssystemet sägs vara både robust och hyfsat välfinansierat, säger folk som förstår det (det vill säga inte jag). Men det är sannerligen inte inkluderande.

Informationsfloden

Organga kuvert, Mina sidor på Pensionsmyndigheten och Min pension. Staten är involverad i minst tre olika pensionsprognosverktyg. Inte konstigt att man blir förvirrad.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom