Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Golvets bästa år hittills!

2017-12-20 11:00

Vilket år! Börsen har visserligen sackat sen den rekordlånga börsuppgången med stigande kurser 14 dagar i rad i oktober, men mäklardeskar och corpavdelningarna runt Stureplan har gått på högvarv. Några få bud men en lång rad av börsnoteringar har dragit in mest bonuskulor under 2017.

Året inleddes med att Mips noterades i mars, vilket ett nyinköpt penthouse vid Hornsbergs strand hade skvallrat om i början av året. Därefter strömmade det på med bland annat Instalco, Ambea, ­Munters, Actic och Zeta Display för att nämna några. Oavsett om det var listbyten eller helt nya introduktioner hade allt berättats i förväg av en ­samlarflaska Pétrus årgång 1982, en steak sandwich och Bloody Mary på Lydmars takterrass, ett drinkbord på Farm Club i Verbier eller en nyfixad på Improva Kirurgcentrum.

Andra händelser som vännerna gav förhandsbesked om var bland annat att vårdbolaget Attendo skulle köpa ­finländska sjukvårdsbolaget Mileva. Det berättade en Rolex Oyster Perpetual i roséguld.

Ett glas Deutz på efterfest i Cadierbaren efter Polarpriset i juni hävdade att EQT var nära en försäljning av Anticimex och att det skulle bli EQT:s bästa affär så här långt. I oktober såldes 19 procent av Anticimex till institutionella investerare och ansvarig partner kucklade nöjt att det var EQT:s bästa affär på tio år.

På tal om EQT så viskade en fattiga riddare-frukost i april att EQT var mitt uppe i försäljningsprocessen av danska Færch Plast och att det amerikanska riskkapitalbolaget Advent var en av de potentiella köparna. I juni meddelades att Advent dragit längsta strået.

Efter sommaren hade en tugga hjärtsalladsblad med örtdressing hört att Swedbank hårdbantade aktieborden, vilket stämde väl. Under hösten frågade sig en skaldjursplatå på restaurang Monrads i Djursholm vad H&M skulle göra åt sina allt djupare bekymmer och hörde att flera förändringar i toppskiktet var på gång men att KJP sitter kvar. I november utnämndes en ny svensk chef för global affärsutveckling och innovation.

Några riktigt heta aktietips har vännerna också lämnat. En contrarian-investerare på väg till SEB Enskildas numera klassiska bolagsseminarium i Köpenhamn slog ett slag för att det var vändning på gång i ­börsens då kanske minst ­populära investmentbolag: Kinnevik. Aktien är en årets ­vinnare med 35 procent kursuppgång.

Det finns även duktiga ­baissare bland Golvets vänner. En grissida på Sturehof varnar för den uppumpade värderingen av Munters efter den storstilade börscomebacken och att premievärderingen relativt verkstadsstjärnan Atlas Copco var helt uppåt väggarna. Munters har tappat en tredjedel av börsvärdet sedan dess.

I förra veckan berättade en spliiter ny Iphone X att flera banker satt köp på Munters den senaste tiden, inte för att bolaget går bättre, utan för att de vill sälja Nordic Capitals kvarvarande aktieinnehav.

Att bolaget har fortsatta bekymmer bekräftades när bolaget presenterade sin q4-rapport i förra veckan.

Och en puderpumpare i kanadensiska Revelstoke i British Columbia blankade Astra-aktier inför cancerstudien som presenterades under sommaren, då aktien tappade 15 procent på en dag.

Men alla profetior har förstås inte besannats. Varken Linas Matkasse, Oscar Jacobson eller Izettle har börsnoterats, Ericsson har inte genomfört nyemission och Cherry har inte knoppat av Yggdrasil Gaming. Inte heller har Fingerprint, Leovegas eller Lundin Mining köpts ut från börsen och Johan Dennelind är fortfarande vd i Telia. Men lugn. Snart börjar ett nytt börsår och något måste ju hända då också.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom