Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Karusellen riskerar tvärnita”

2019-11-27 18:00

BÖRSGOLVET.

Lågkonjunkturen, minns ni den? Plötsligt verkar alla problem som bortblåsta. Handelssamtalen, Brexit – allt verkar fixa sig.

– Visst, det kan bli socialistisk revolution i Storbritannien, men vem bryr sig när inköpschefsindex i euroområdet stiger för andra månaden i rad? suckar en pris Göteborgs Rapè Kardus Winter 2019.

Verkstadssektorn kom in mycket starkare än någon hade vågat hoppas på under rapportperioden, och Atlas Copco var inget undantag. Men alla är inte imponerade.

– Det var stolpe in under ett enskilt kvartal och det är inte bestående, varnar en Branteviksströmming på Sturehof som ligger underviktad.

Betydligt trögare har det gått för Volvos aktie, som avkastat som ett lönekonto de senaste två åren – det vill säga inget alls. Från en fjällstuga i Vemdalen ryktas också att bolaget kan stå inför ett vd-byte.

– Snacket går om att Martin Lundstedt kan lämna redan nästa år, vilket vore överraskande givet den fina operativa utvecklingen. Samtidigt sitter vd:ar ofta inte mer än fem år nuförtiden.

I skuggan av ett allt hårdare hållet banksystem i såväl Europa som USA är det fullt blås på den oreglerade marknaden för privata företagslån. Frågan är dock hur länge till.

– Private equity-uppläggen har fått allt större finansieringsandel från leveraged loans. Enligt teoriboken är allt under kontroll när lånen värdepapperiserats och riskspritts på mer lämpliga investerare. I praktiken skyfflar rådgivarna snabbt ned de illikvida papperen av alltmer tveksam kreditkvalitet i CLO:er, som plockas upp av inte minst kuponggiriga japanska banker och andra ’tyska tandläkare’-typer. Private equity-karusellen riskerar nu att tvärnita i det ögonblick en grupp större utgivare ställer in betalningarna, tipsar en ränteräv.

Hoppsan, där har inte minst EQT-investerare något att fundera på.

I en förstaklasskupé mot Köpenhamn sitter ytterligare en investerare med förmåga att se ljus i mörkret.

– För varje vinstvarning i Elekta ökar chansen för ett uppköp. Philips lär vara mer intresserade av ett Elekta på 120 än ett på 145.

Det är inte bara de stackars igelkottarna som är skraja för Husqvarna just nu. De ständiga marginalmissarna och uppskjutna målen har fått investerarna att misströsta. Att Kai Wärn ska lämna skeppet före sitt kontrakts utgång 2021 verkar dessutom självklart. Men ett par Sporty Mid Heel Chelsea från Tommy Hilfiger har ändå börjat ackumulera.

– Nya besparingsprogrammet kickar in redan nästa år. Jag tycker det är upplagt för positiva överraskningar.

Från spel- och dobbelträsket vill en skrapad nitlott tipsa om att det är fler spekulanter på Leo Vegas.

– Det är inte bara Bet 365 som är där och nosar, utan även Ladbrokes Coral.

En Tesla Model X, som inte ställt sig i kö till cybertrucken, spiller mjölken om varför SKF:s it-chef, med tio år i bolaget, plötsligt fick gå.

– De har haft ett rejält it-haveri som har kostat en hel del.

Slutligen får turerna i Odd Molly tummen ner.

– Att köpa en nätbutik för begagnade kläder, som omsätter mindre än 1 miljon, från en styrelseledamot för över 11 miljoner i nytryckta aktier... Det där bolaget borde byta namn till Udda Internaffärer, säger en som slängt sina Odd Molly-koftor i soptunnan.

Vad var det de sa?

Hermès Vintage-väskan: ”Det vore uppfriskande om någon tvingades stänga butiken för omväxlings skull”, röt väskan i början av oktober om börsens stall av stukade sko- och klädeshandlare. I förra veckan ansökte Venue Retail Group om rekonstruktion.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom