Köpläge i dåliga lån

Inkassoföretaget Intrum har stöpt om sig självt rejält på senare år. Det innebär risker, men aktien är redan lågt värderad. Hur illa kan det gå?

KÖP Samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff, som ägdes av private equity-bolaget Nordic Capital, till dagens Intrum såg till en början bra ut. Efter diverse misstag, däribland insikten att delar av den sammanslagna koncernen skulle behöva säljas vidare på grund av konkurrensskäl, tvingade en handfull institutioner Intrum Justitias ledning att få Nordic Capital att sänka priset. Det stärkte knappast förtroendet för ledning och styrelse och det fick konsekvenser.

Med nya huvudägare ändrade Intrum delvis fokus. Ett verksamhetsben som växte var inköpen av portföljer med dåliga lån (NPL, non-performing loans). Dessa lån köper Intrum för en bråkdel av det nominella värdet för att sedan själva driva in skulden, eller i alla fall delar av den. Det handlar framför allt om konsumtionslån och förfallna el- och mobilräkningar. Lån utan någon egentlig säkerhet, till skillnad från exempelvis bostads-, bil- eller båtlån.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här