Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Life science under ett tak

2020-02-05 18:00

Ni ska bygga en byggnad för life science-bolag – är det klart vilka bolag som kommer att flytta in?

– Vi har ett antal seriösa diskussioner om vilka bolag vi vill ha i byggnaden. Sådana här processer kräver officiella beslut, och därför kan jag inte gå ut och berätta någonting ännu. Vi vill att alla som vi söker ska ha en affärsnytta och ha en koppling till exempelvis Nya Karolinska. Men det kan vara bolag inom health tech eller big pharma, det spelar ingen roll. Vi har kommit en lång bit på väg i att fylla huset. Och jag kan väl säga att det finns större intresse än det finns lokaler.

Hur märks det?

– De lokaler som kommer ut nu är uthyrda alltihop och när vi för en dialog med bolag så känner man att fler trycker på för att det här ska finnas. Det finns också en vilja från vården och forskningen att samverka med näringslivet, och det är vad Hagastaden ska handla om: vi vill att det ska bli en vetenskapsstad i världsklass. Där fyller vi ett stort hål, det finns inte någon sådan naturlig mötesplats inom life science i Sverige i dag.

Men det finns väl lite av den varan i Lund?

– Jo, du kanske har rätt, men jag menar att det saknas en mötesplats för näringsliv, vård och forskning på en neutral nivå.

Inflyttning till life science-huset Forskaren är planerad till årsskiftet 2023/2024. Hur många bolag räknar ni med ska flytta in?

– Huset består av 24 000 kvadratmeter och rymmer mellan 2 000 och 3 000 personer. Men fastigheten innehåller även en hel del publika delar. I den publika delen kan vi sannolikt attrahera fler personer som exempelvis kan sitta där och arbeta, det gör att densiteten blir ganska stor. Visionen är att skapa ett levande vardagsrum för de som bor i Hagastaden. Vad gäller antal bolag tror vi att det kan bli mellan 15 och 20 stycken.

Jag var nyligen i Cambridge strax utanför Boston – ett område som pekas ut som världens huvudstad inom life science. Har ni tittat på någon förlaga där?

– Ja, jag har besökt Kendall Square, rört mig runt MIT och Harvard och pratat med människorna där inom näringsliv och forskning. Kendall Square är väl dit vi vill nå för att hitta det där gränslösa samarbetet som finns där mellan akademi, vården och näringslivet.

Fastighetsbolaget Vectura är helägt av Investor och ligger inom det som kallas Patricia Group – hur mycket pengar kostar det här projektet?

– Det kostar närmare 2 miljarder kronor, så det handlar om en stor investering. Vi finansierar med bankfinansiering samt eget kapital. Vi har precis genomfört parallella uppdrag, och utsett arkitektfirman 3XN som vinnande bidrag. Nu startar vi med att projektera, och någonstans under hösten börjar vi med grundläggningen.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom