Lika – och så olika

Europa utsätts nu för ståltullar. Det är en bagatell jämfört med vad som kan ske om det blir ett riktigt handelskrig mellan USA och Kina.

Medan Europa fokuserade på ett par relativt obetydliga ståltullar som USA offentliggjorde i mars, påbörjades samtidigt ett handelskrig mellan världens två största ekonomier med potential att skaka om den globala ekonomin på riktigt. Samma månad färdigställdes nämligen en rapport av Robert Lighthizer, handelsrepresentant i USA:s kabinett, som fått i uppdrag av president Donald Trump att utreda Kinas aktiviteter för att lägga beslag på amerikansk teknik.

Redan i fjol uppskattade Commission on the Theft of American Intellectual Property att USA förlorar cirka 600 miljarder dollar årligen på grund av stulna immateriella rättigheter, och att Kina står för merparten av stölderna. Lighthizers utredning bekräftade stölderna, och underströk vidare hur kinesiska myndigheter leder arbetet för att stjäla samt tvinga och pressa till sig teknik från amerikanska företag.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience