Lyckad sommar för portföljen

Det mesta har gått Avkastningsportföljens väg i sommar. Senaste tillskottet är pressade vitvarujätten Electrolux.
Lyckad sommar för portföljen - jhport3_binary_6899941.png

Avkastningsportföljen har utvecklats mycket starkt under sommaren och har nu avkastat 26,5 procent sedan starten i mitten av december i fjol. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen inklusive utdelningar vid plus 9,8 procent.

Under sommaren säkrades en snabb vinst på nära 15 procent i Clas Ohlson. Det kapitalet investerades sedan i förvärvskonglomeratet Volati, ett äventyr som slutade med en realiserad förlust på drygt 3 procent efter en svag halvårsrapport. Den svaga utvecklingen för Akademibokhandeln fick oss att dra öronen åt oss.

Annars har det mesta gått Avkastningsportföljens väg under sommaren.

Moberg Pharma levererade en riktig kioskvältare till rapport där aktien steg nära 24 procent på rapportdagen. Kombinationen med en varumärkesportfölj som levererar mycket god tillväxt och två högintressanta forskningsprojekt i fas 3 gör att aktien alltjämt förtjänar en plats i portföljen.

Hotellkedjan Radisson Hospitality har fortsatt upp på börsen då bolaget är ett turnaround-case som operativt är på rätt väg, samtidigt som ägarsituationen gör bolaget till en het uppköpskandidat.

Ett par bolag som brottats med problemprojekt, Elanders och finländska Consti, visade med sina halvårsrapporter att tråkigheterna sannolikt ligger bakom bolagen, vilket fått aktierna att lyfta. I Elanders fall ska också mycket god organisk tillväxt (+10 procent), främst drivet av nya kärnverksamheten Supply Chain Solutions, lyftas fram.

Hygienkoncernen Essity uppvisade stabila siffror, trots hård råvarumotvind. Den organiska tillväxten var nära 3 procent och ebita-resultatet ökade med 9 procent. Aktien har fått fart de senaste veckorna och närmar sig årshögsta på strax över 240 kronor.

Höga elpriser har gynnat vindkraftsbolaget Arise vars projektaffär alltjämt värderas mycket lågt. Bolaget har ett par projekt som lär säljas under andra halvåret, vilket kan utgöra ytterligare bränsle för aktien. Den totala projektportföljen är på omkring 1 000 megawatt och motsvarar investeringar på över 10 miljarder.

Senaste affären genomfördes i fredags i förra veckan då vitvarujätten Electrolux tog plats i portföljen. Det närmast skuldfria bolaget handlas till ev/ebit på under 8 på prognoserna för nästa år, samtidigt som direktavkastningen är över 4 procent. Avkastningsportföljen anar en överreaktion i aktien, även om president Donald Trumps tullar liksom stigande råvarupriser kortsiktigt pressar.

Observera att Electrolux delat upp utdelningen på två tillfällen, ett på våren och ett på hösten. I mitten av oktober kommer 4,15 kronor per aktie att delas ut.

Börsredaktionen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.