Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mjukvaran fortsätter äta

2020-01-15 18:00

Software is eating the world – mjukvara äter världen – skrev investeraren Marc Andreessen i en känd essä i början av det förra decenniet.

Med det menade han att datorrevolutionen då hade kommit så långt att den på allvar kunde transformera samhället och ekonomin.

Det är svårt att få mer rätt än Marc Andreessen fick. De senaste två decennierna har präglats av en brutal digital transformation.

Utvecklingen har förvisso pågått ett tag. Av de företag som fanns på Fortune 500-listan över USA:s största företag år 2000 hade över hälften försvunnit redan 2014. Men ingenting tyder på att utvecklingen kommer att avta. Tvärtom. Många traditionella storföretag – tänk bara på Disney och dess nya Netflixutmanare – börjar först nu ta steget in i den andra maskinåldern.

Det är lättare att hitta förlorare än vinnare i den här ekonomin. Affärsvärlden säkrar därför upp med två bolag som står ett steg bakom frontlinjen. Den stora chansningen är Malmöföretaget Bim Object, som försöker digitalisera den kanske mest analoga branschen: byggindustrin.

Företag som kan gynnas av trenderna:

Under varje trend för 2020 listas tre företag som kan gynnas.

  • Kinnevik: ”Teknik slår politik”, sa Jan Stenbeck på 80-talet och stöpte om den traditionella stål- och skogskoncernen Kinnevik till ett modernt investmentbolag med fokus på ny teknologi. Inriktningen lever kvar än i dag, med vd Georgi Ganev som ny styrman på Skeppsbron. Kinnevik investerar över hela världen, med fokus på bolag som med hjälp av ny teknik ska underlätta konsumentens vardag. Kinnevik investerar i fyra sektorer: hälsovård, fintech, telekom och e-handel. I bolagsportföljen återfinns börsjättar som Tele 2 och Zalando, men även onoterade uppstickare som hemkörningsbolaget Budbee och det amerikanska fintech-bolaget Betterment.
  • Ericsson: Ericssons vd Börje Ekholm förkunnade i fjol att mängden data som strömmas i våra mobilnät fördubblas var 18:e månad, vilket gör att kapaciteten i näten behöver byggas ut. Lösningen stavas 5g och den svenska telekomjätten spås bli en av vinnarna när detta nya generationens mobilnät rullas ut i allt större skala. För svensk del går 5g-utrullningen långsamt, mest på grund av att tilldelningen av frekvenser drar ut på tiden. Men sett globalt, och jämfört med utrullningen av 3g eller 4g, går det snabbt. Det går faktiskt snabbare än vad det var tänkt från början. Frågan är hur Ericsson står sig i konkurrensen gentemot jättar som Huawei och Nokia.
  • Bim Object: Malmöbolaget Bim Object digitaliserar byggbranschen med hjälp av byggnadsinformationsmodellering, Bim. Bolaget erbjuder sina kunder, till största delen arkitekter, en digital katalog med 3d-ritningar av dörrar, fönster och annat som sitter i byggnader. 2018 gick EQT in som storägare och sedan dess har det möblerats om i både ledning och styrelse. I slutet av 2019 tog den tidigare affärsutvecklingschefen Carl Silbersky över rollen som vd. Grundaren Stefan Larsson är kvar i bolaget som strategichef.

Johan Anderberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom