Press på butikshyrorna

När sällanköpsvaruhandeln pressas får fastighetsbolagen allt oftare förfrågningar om hyressänkningar. Bland Vasakronans hyresgäster finns flera kedjor som tampas med låg tillväxt och lönsamhet.

Svenska sällanköpsvaruhandlare lägger inte bara ner olönsamma butiker eller försöker flytta dem till bättre lägen. Det tuffare marknadsläget gör också att de i större utsträckning försöker förhandla om hyresavtalen med fastighetsbolagen – en nog så viktig strategi med tanke på att lokalhyran utgör en signifikant del av omkostnaderna. Vasakronan är landets största fastighetsbolag med hyresintäkter på drygt 5 miljarder kronor, varav en femtedel är från hyresgäster inom handeln. Bolaget äger exempelvis köpcentrumen Triangeln i Malmö, Skrapan i Stockholm och (drygt hälften av) Nordstan i Göteborg. Dessutom har bolaget butikslokaler längs shoppingstråken Drottninggatan och Sergelgången i huvudstaden. Totalt handlar det om 750 butiker som tillsammans omsätter omkring 10 miljarder kronor – och flera av hyresgästerna är välkända butikskedjor med sviktande lönsamhet och dålig försäljningsutveckling. Jesper Örtengren är affärsutvecklingschef för handel på Vasakronan och berättar för Affärsvärlden att diskussioner om sänkningar av hyresnivåerna har blivit allt vanligare de senaste åren.

– För några år sedan pratade hyresgästerna inte om det utan betalade sin hyra och så var det nog med det. I dag för vi oftare dialoger med bolag som har det svårt, det handlar om stora som små, säger han.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco