Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Press på Collegorna

2018-08-22 18:00

Aktien faller och nischbanken Collectors storägare Lena Apler och Erik Selin har svårt att hitta någon som kan styra bolaget. Nu sätts vänskapen på prov.

Tisdagen den 24 april 2018. Nischbanken Collector hade precis släppt sin rapport för det första kvartalet och den hade varit en besvikelse. Sedan vd Liza Nyberg tillträtt sju månader tidigare hade en tredjedel av börsvärdet gått upp i rök. Nu var det hennes uppgift att förklara varför.

På årsstämma på Lilla Bommens torg 11 befann sig storägaren Erik Selin som äger 44 procent av bolaget, liksom grundaren Lena Apler och flera andra representanter för bolagets stora ägare.

– Såklart det var stressande, säger Liza Nyberg i dag.

Det blev Liza Nybergs första och sista bolagsstämma i Collector. Drygt en månad senare städade hon skrivbordet och lämnade över vd-rollen till grundaren och styrelseordföranden Lena Apler.

Marknaden höjde på ögonbrynen. Att en vd som underlevererar får gå är inte konstigt. Men det här hade gått ovanligt fort. Dessutom hade hennes företrädare Stefan Alexandersson lämnat skeppet efter en förhållandevis kort tid vid rodret.

Utöver vd-trasslet har aktiekursen i tre års tid fallit på börsen. Efter en kort uppgång strax efter noteringen i juni 2015 har bolaget tappat mer än halva sitt värde.

Vad är det som pågår i uppstickarbanken?

Vi backar bandet och tar det från allra första början.

***

Hösten 1998 befann sig Lena Apler vid sitt sommarhus strax intill havet på västkusten. Bredvid henne satt Securum-kollegan och blivande kompanjonen Johan Möller. Tillsammans skissade de på den affärsidé som skulle bli deras eget ”mini-Securum”.

Aktieägaravtalet var redan klart och Lena Apler var nöjd. Hon skulle stå som vd och äga majoriteten i bolaget.

Lena Apler hade sedan 1993 styrt Securum Finans, dotterbolag till Securum, ”statens städprojekt för Nordbanken”. I Securum låg alla de surdegar som staten fick ta över sedan de blivit ägare i banken i samband med fastighetskrisen. Det hade varit Lena Aplers och Johan Möllers uppgift att bringa ordning i innehaven och de hade på nära håll sett affärspotentialen i att hjälpa bolag med ansträngd likviditet. Det var bakgrunden till att de ville starta Collector.

Lena Aplers plan var att köpa över resttillgångarna från Securum, men det visade sig vara minerad mark. Securums balansräkning ekade tom och både tilltänkta kolleger och externa finansiärer lyste med sin frånvaro.

– De första två åren var oerhört slitsamma. Jag hade lovat Johan att vi skulle vara kassaflödespositiva varje månad, men jag hade ingen aning om hur. I början fick vi hanka oss fram på diverse konsultuppdrag för att få ihop det.

Det skulle behövas en ny kris för att få fart på affärerna. När dot com-bubblan sprack överöstes Collector med rekonstruktionsuppdrag från pe- och vc-bolag som hade förköpt sig. Collectors omsättning trefaldigades under krisåren 2000–2002.

Verksamheten gick bra, men Lena Apler ville sluta agera problemlösare. År 2003 konverterades därför Collector till ett finansbolag, med verksamheter för kundkrediter och factoring, det vill säga belåning av fakturor.

Återigen tryckte Collector gasen i botten. År 2006 tog de för första gången in externt kapital, 50 miljoner kronor från Ernströmgruppen, som ägs av familjen Hobohm-Hielte och familjen Lundström som står bakom Provobis.

– De hade i princip knackat på vår dörr och sagt att om vi behövde delägare någon gång så var de gärna med. När det var dags så ringde vi dem.

Det fanns fler intressenter. Privatinvesterarna Björn Savén och Claes Kinell hade fått nys om verksamheten och gick in. Collector fick in ytterligare 20 miljoner kronor. Med kapitaltillskotten kunde Collector bygga balans och växa factoringdelen, som är bolagets huvudverksamhet i dag.

Så småningom utvecklade bolaget sin verksamhet till att både rikta sig mot företag och privatkunder. Bland annat började de, likt Klarna, med betallösningar.

– Vi började också med det som i dag är betallösningar för e-handel, men på den tiden var det mest postorder och tv-shop.

Collector växte och med det också behovet av kapital. År 2014 behövde Lena Apler återigen nya pengar. Flera potentiella investerare tittade på bolaget, bland annat private equity-bolag.

Vid samma tid hälsade den Göteborgsbaserade fastighetsmagnaten Erik Selin på en bekant på Hamngatan i Stockholm. Mannen frågade om Erik Selin hade hört att Collector var på jakt efter nya ägare. Det skulle väl vara en bra investering för affärsmannen Selin? Erik Selin hade träffat Lena Apler några gånger under 1990-talet, men reflekterade inte så mycket över förslaget – han sysslade ju mest med fastigheter.

En tid senare sprang han av en slump in i Lena Apler, som undrade om han var intresserad av att gå in som delägare. Erik Selin var beredd att lyssna.

– Då hade de förhandlat med en köpare som var nära på att köpa hela bolaget. Det var ett bra bud, men det var något som inte stämde. Personkemin var nog inte helt hundra. Man måste förstå att pengar är en sak, men det är också hjärta och känslor i det, säger han.

De ordnade ett möte på Collectors kontor på Östra Hamngatan i Göteborg. Erik Selin säger att han överraskades av hur stort bolaget hade blivit. Han visste på en gång att han ville vara med.

Efter en kort genomgång av verksamheten – ”Jag säger en timme men Lena brukar rätta till 40 minuter”– så var affären i princip klar. Erik Selin tyckte att rådgivare var överflödigt, ”Jag känner igen en bra affär”, och tog inte mer än Lena Aplers ord som säkerhet.

– Jag sa till Lena att hon fick lova att jag inte förlorade på detta. Hon lovade, och så körde vi.

Bolaget värderades till totalt 800 miljoner kronor. Men för att stoppa in pengar ville Erik Selin ha kontroll över bolaget. Utöver att köpa nyemitterade aktier fick existerande aktieägare sälja av andelar till honom. Lena Apler, som tidigare visat ett svalt intresse för att minska sin ägarandel, sålde av en ”ordentlig stake”.

– Det spelar ingen roll om jag får äga några procent mindre i ett bolag som utvecklas i rätt riktning med en ägare som Erik. Han är entreprenör som jag, han förstår hur jag tänker.

Med nytt kapital kunde Collector fortsätta expandera. Sommaren 2014 blev bolaget bank och Lena Apler lämnade över vd-posten till dåvarande vice vd Stefan Alexandersson. Själv fortsatte hon som arbetande styrelseordförande med ett tydligt mål: att sätta bolaget på börsen.

– Jag tyckte att det var bra att göra bolaget mer officiellt och att lättare kunna göra förvärv med egna aktier. Dessutom tycker jag att det är bra att ha bolaget noterat, det sätter press och marknaden värderar en hela tiden.

Nyblivne storägaren Erik Selin var tveksam till noteringen, men förstod att det inte var hans sak att bestämma.

– ”Jag kanske råkar ha fler aktier än du, men det är ändå ditt bolag”, brukar han säga. Det har präglat hans inställning rakt igenom, säger Lena Apler.

***

I juni 2015 noterades Collector på Stockholmsbörsen.

– Aktien gick extremt bra första tiden efter introduktionen och analytikerna höjde prognoserna till skyarna. Dåvarande vd:n pratade om att de skulle växa vinsten med 50 procent på årsbasis, det var väldigt haussat helt enkelt, säger Max Cederborg, analytiker på Danske Bank.

Aktiekursen fördubblades de sex första månaderna, men därefter började resan söderut. Från toppen i slutet av december 2015 har kursen mer än halverats.

– Tillväxtprognoserna var för högt ställda och rapporterna kom in under förväntan kvartal efter kvartal. Det har helt enkelt blivit pyspunka på aktien under en längre tid, säger Max Cederborg.

Även om bolaget inte växte så snabbt som aktiemarknaden hoppats, så fortsatte såväl intäkter som vinst att peka upp. Men tillväxten krävde kapital, och hösten 2016 tvingades Collector genomföra ytterligare en nyemission, då på drygt 500 miljoner kronor. Samtliga större ägare tecknade sin andel.

I samband med det annonserade vd Stefan Alexandersson sin avgång, men han skulle stå till bolagets förfogande fram till dess att en ny vd utsetts. Att hitta en efterträdare var dock inte helt lätt. Sex månader senare, i början på april 2017, kom därför beskedet att Lena Apler skulle kliva in som tillförordnad vd. Vice ordförande Erik Selin utsågs till ordförande.

– Den största utmaningen med Collector har varit att rekrytera rätt personer, framför allt till vd-posten. Det måste vara någon som kan styra ett tillväxtbolag, en regelstyrd bank och ett börsbolag, på samma gång, säger Max Cederborg på Danske Bank.

Men kanske allra viktigast: den nya vd:n måste vara någon som kan hantera den starka ägarduon Erik Selin och Lena Apler. Ett radarpar som uppges kunna bolaget utan och innan. Hon är insatt i varenda detalj, han har järnkoll på framför allt fastighetsaffärerna. Dessutom: när Apler inte rycker in som vd är hon ordförande. Selin är vice ordförande och ordförande i kreditkommittén. Det innebär att de även har stark formell makt.

Lena Apler beskrivs som en imponerande entreprenör, kreativ som få, överförtjust i att göra affärer, snabb när det gäller och väldigt hands on i det mesta som gäller Collector.

– Hon är otroligt kreativ och är aldrig sen med att dra i gång nya projekt. En riktig entreprenör, säger en av Affärsvärldens källor.

Erik Selin berättade i somras för Göteborgs-Posten att han mår illa av affärsplaner, helst inte kollar i spåkulan och styrs av magkänsla.

– Erik är fenomenal på att räkna på fastighetsbolag. Det gör att Collector har kunnat låna ut när andra sagt nej, säger en annan källa.

Bilden som ges av Collector är att det är ett snabbfotat, affärs- och innovationsdrivet entreprenörsföretag.

I slutet på april, samma månad som Apler klev in, presenterades en ny vd. Landshypoteks vd Liza Nyberg. Hon skulle tillträda den 1 november. Stefan Alexandersson, som i många år varit vice vd under Lena Apler, anade redan från början att hon inte skulle bli långvarig.

– Jag förstod att det inte skulle funka. Både Lena och Erik tar beslut med magen, och om man är en person som är för bunden till excel så funkar det inte. Och om man inte funkar med Lena så går det väldigt snabbt, säger han.

Liza Nyberg fick mycket riktigt lämna bolaget efter endast sju månader på posten. Två månader senare lämnade bolagets CFO Maria Lykken Ljungdahl efter nio månader på posten.

– Med facit i hand var det inte rätt ledning i bolaget, säger Erik Selin. Bolaget kom ur spår, vilket också gjorde avtryck i kvartalsrapporterna. Rapporterna för såväl Q4 2017 och Q1 2018 visade på en avtagande tillväxt och högre kostnader.

Marknaden reagerade negativt. Men samtidigt var det svårt att avgöra hur mycket av resultatet som kunde tillskrivas den nya vd:n.

– Jag tyckte det var jättekonstigt att hon fick gå efter bara sju månader på jobbet. Jag kan inte se hur en helt ny vd skulle kunna haft så mycket inverkan på två kvartal, säger Max Cederborg, analytiker på Danske Bank.

***

Meningarna om vad som hänt går isär. Några beskriver det som att Liza Nyberg var för mycket av en storbolagsdirektör och hade svårt att fatta beslut, andra att det blev för trångt på golvet med två starka viljor, Lena Aplers och Liza Nybergs.

Det enda som är säkert är att Collector har blivit ett bolag som har svårt att vinna fullt förtroende hos aktiemarknaden. De ständigt avhoppande cheferna gör att analytiker och investerare frågar sig om någon duger för den ihärdige entreprenören Lena Apler.

Det handlar också om siffrorna. Collector är starka på konsumentkrediter och på lån till fastighetsbolag. Framtidsutsikterna för dessa marknader är osäker och det riskerar att få effekt på Collectors tillväxt. Bolaget har redan annonserat att de ska vara försiktigare med privatkundsutlåningen framöver. När det gäller lån till fastighetsbolag uppger Collector i sina kvartalsrapporter att man känner sig trygg, mot bakgrund av den gedigna kunskap som finns på området hos styrelseledamöter och ägare. Riskerna har analyserats noggrant. Marknaden känner sig inte riktigt lika övertygad.

– Vi har ju vetat länge att de har en exponering mot högriskobjekt i fastighetssektorn, alltså juniora fastighetskrediter. Collector har varit dåligt genomlyst och vi har aldrig vetat hur stor exponeringen faktiskt har varit, säger Max Cederborg och fortsätter:

– Det vi kan se är att företagssegmentet växer allra mest, och det utgörs till stor del av fastighetsbolag. Även om det inte bara är högriskprojekt så finns det en svans av bostadsutvecklare i storstadsregionerna.

Det kan bli svårt för Collector att fortsätta sin starka tillväxtresa utan att riskerna i portföljen blir för höga.

Lena Apler ser ljust på framtiden.

– Q4 och Q1 var ett hack i kurvan, men nu är ju det åtgärdat. Q2 blev bättre, framför allt den senare delen som stärkte hela halvåret. Det visar att vi är på rätt väg igen.

I september tar Martin Nossman över vd-posten. Han kommer närmast från Handelsbanken. Frågan är om han har förmågan att samarbeta med ägare som har för vana att göra affärer med magen. Och om han kan växa bolaget in i nästa fas utan att kväva affärs- och innovationskraft. Avgörande blir också om han verkligen ges möjlighet att ta över ansvaret.

Erik Selin sa i intervjun i Göteborgs-Posten att han hoppas få jobba med Lena Apler i tio till tjugo år till. Men i slutändan är det hans pengar det handlar om. Om Apler inte hittar en vd hon kan arbeta tillsammnas med, finns risk att hon tvingas kliva ner från ordförandeposten i sitt eget bygge.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom