Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Ta rygg på börsens bästa vd”

2019-05-22 18:00

BÖRSGOLVET.

Snart juni och ingen ordning på någonting. Ena dagen flämtar man av värme som i stiger i takt med börsen, andra dagen lägger sig isfrossan över både uteserveringar och aktiekurser. Och värre blir det, fruktar Golvets vänner. Analytikerna är inte bättre än bolagens senaste rapporterade siffra och när de väl matat in Q-ettan i excelarken är prognoserna uppskruvade till max inför Q2. Det räcker med att någon försynt cfo ut­andas lägre efterfrågan som inte handlar om bilar eller Kina för att folk ska börja springa mot utgången i panik.

– Dessutom verkar alla ha glömt påskeffekten som slår helt mot andra kvartalet i år. Ingen stor sak i långa loppet, men på en så här sentimentsdriven börs kan det vara glaset som får bägaren att svämma över, om den redan fyllts med vikande konjunktur, säger en lammfärsbiff just influgen från ett regnigt Boston.

Sandvik ska ironiskt nog göra sig av med sorgebarnet SMT när divisionen efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen börjar nå en rörelsemarginal på 10 procent. Men schackdraget är ändå rätt, menar en biodynamisk äppelmust i eftermiddagssolen på Rosendals trädgård.

– Ett Sandvik som är mindre volatilt och mer jämförbart med konkurrenter kommer locka fler investerare, det har inte bakats in i kursen, säger ett par Ray-Ban modell RB4147/601 58 60 som tänker medverka när Sandvik i veckan försöker blända kapitalmarknaden högt bland Saarijärvis moar. Men tänk om Björn Rosengren låter sig lockas till ABB då, och tar med sig cfo Eliasson, som startade karriären på ABB och kan bolaget på sina fem?

– Knappast va? Rosengren är väl för gammal, det krävs nog fem till tio års hårt slit för att få ordning på ABB, orkar han verkligen det? frågar sig RB4147/601 58 60.

En iskall flaska Clos Sainte Hune 1995 på Bro Hof är redo för långledigt igen. Portföljen är säkrad, skrockar buteljen.

– Clavister har äntligen fått det uppsving de förtjänar! Trenden med it-säkerhet har länge varit med dem, men marknaden har samtidigt visat upp en stor oro för bolagets finansiering. Men nu verkar det som att investerarna har fått svar på sina frågor. Nu börjar andelen skuld jobba för i stället för emot bolaget.

En törstig Callaway Epic Flash Tour parkerar sig intill och instämmer i lovorden.

– Ja, det är bara att ta rygg på börsens bästa vd, Staffan Dahlström på HMS. Han har gjort massiva insiderköp i Clavister, där han sitter med i styrelsen sedan flera år tillbaka.

I kvarteren kring Stureplan våras det för sencykliskt, tjoar en elscooter en passage. Lagercrantz och Vitec borde upp ännu mer!

Haussningarna hörs ända till Strandvägen 1, där en grillad piggvar sköljs ned med väl tilltagna munnar Chablis.

– Äntligen revansch för relativvärderingen! Så här sent i cykeln har marknaden tröttnat på att leta enskilda bolag med trenden i ryggen. Hellre kollar man på vad som kan komma att värderas upp. Länge leve Momentum, skålar det snart tömda vinglaset.

Golvets vänner hoppas att det är den börsnoterade återförsäljaren som åsyftas. Placeringsstrategins tid är förbi...

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom