Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tappar mark mot index

2018-06-06 18:00

Avkastningsportföljen har den senaste tiden tyngts av Telias tv-aptit och Allgons aviserade nyemission. Portföljen har dock alltjämt ett försprång mot index.

Avkastningsportföljen har backat såväl i absoluta tal som relativt index den senaste veckan. Avkastningen sedan start är nu nere i knappt 7 procent och försprånget sedan starten i mitten av december har minskat till drygt 3 procentenheter.

Telia-aktien har tappat lite mark efter medie­upp­gifter om att bolaget kan vara på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet, med bland annat TV4. Att aktiemarknaden sänkte aktien visar tydligt hur investerarna ser ett eventuellt äventyr i tv-branschen.

När Telia äntligen har börjat vinna aktiemarknadens förtroende med en reträtt i öst och ett guldregn i form av generösa utdelningar och dessutom återköp, då ger ledningen sig ut på nya riskabla äventyr. Avkastningsportföljen behåller den alltjämt försiktigt värderade aktien, men dansar närmare utgången än tidigare.

Avkastningsportföljens största surdeg för närvarande är teknikbolaget Allgon som i förra veckan rapporterade att obligationsemissionen om 275 miljoner kronor genomförts framgångsrikt. Räntan blev som väntat relativt hög vid stibor +6,75 procent. Dessutom aviserade bolaget en större företrädesemission än beräknat vid 127 miljoner kronor. Utspädningen blir större än tidigare beräknat, men samtidigt kommer Allgon att ha en lägre skuldsättning och därmed mer torrt krut för nya affärer.

Aktien är nu ner drygt 16 procent sedan köpet, men innehavet är av långsiktig karaktär och behålls.

Även nykomlingen Elanders har fått en trög start, men aktien kan förmodligen göra en snabb comeback när väl problemprojekten ligger bakom bolaget.

Ventilationsfirman Lindabs börs­noterade konkurrent System­ai­r vinstvarnade i förra veckan. Systemairs kvartal tyngdes av ett projekt som dragit över på kostnadssidan, goodwillnedskrivningar i Norge samt förväntade kundförluster i Mellanöstern. Det negativa beskedet var alltså bolagsspecifikt, varför Lindab-aktien inte påverkades. Avkastningsportföljen hoppas att Lindabs kapitalmarknadsdag den 4 juni kan öka intresset för aktien framöver.

Slutligen har hotellbolaget Rezidor bytt namn från 1 juni till Radisson Hospitality. Ny ticker på börsen blir RADH.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom