Tappat markkontakten

HMS är ett välskött bolag med trender och stabila ägare i ryggen. Men avtagande tillväxt och lönsamhet pekar mot att multipelkontraktionen borde ligga runt hörnet.

SÄLJ HMS Networks affärsidé ligger helt rätt i tiden. Teknikbolagets egenutvecklade produkter möjliggör kommunikation mellan industriella maskiner, och rider därmed på flera heta megatrender, som automatisering samt sakernas internet (iot). Aktien har rusat fram på börsen, som en av mid cap-listans mest högavkastande de tre senaste åren.

Redan hittills i år är aktien upp över 50 procent, trots ett relativt ljummet första kvartal. Tillväxten på 16 procent i kvartalet är i linje med bolagets historiska snitt, men exkluderat valutaeffekter och förvärv låg tillväxten på svaga 4 procent. Samtidigt sjönk marginalerna från motsvarande period 2018, trots att rörelsevinsten valutadopades med ytterligare 10 miljoner kronor. HMS förklarar en del av marginaltappen med förvärvet av det mindre lönsamma bolaget Beck, och en annorlunda produktmix från tidigare år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här