Teknikraketer på farlig höjd

Drös med förvärv, kraftig tillväxt och aktiekurser som skjuter i höjden. Börsens teknikhandelskoncerner har flera starka år bakom sig. Men håller affärsidén också i ett dystrare konjunkturklimat?
Teknikraketer på farlig höjd - teknikrakater-700_binary_6977572.jpg

Finanskrisen för tio år sedan gav större börsnoterade teknikhandelskoncerner som Indutrade, Lagercrantz och Addtech en rejäl omsättnings- och resultatsmocka. Men perioden därefter har varit väsentligt ljusare. Med hjälp av ett ihärdigt och omfattande förvärvsarbete har vinster och tillväxt skjutit i höjden och aktiekurserna har utklassat Stockholmsbörsens index.

Kristian Åkesson förvaltar Didner & Gerges småbolagsfond som har innehav i både Indu­trade och Lagercrantz, där fondbolaget är storägare. Han nämner främst två anledningar till att de förvärvsorienterade teknikhandelsbolagen är attraktiva som investeringar. Den första är deras decentraliserade affärsmodell med många mindre, entreprenörsledda och tekniknischade dotterbolag, som har ett stort enskilt ansvar för verksamhetens affärs- och resultatutveckling.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här