”Vi vill öka takten”

Fredrik Gren rekryterades mitt under en av Sveriges mest omskrivna vårdskandaler. Nu jobbar han för att vård- och omsorgsföretaget Ambea ska etablera fler verksamheter i egen regi.

Vid ett bord sitter en man som med koncentrerad blick skissar på en teckning som föreställer en uggla. Vid ett annat sitter en kvinna som fokuserat för penseln över papperet. Rummet är belamrat av olika konstnärsattiraljer, och på väggarna hänger målningar och teckningar i diverse motiv. Platsen är ateljén Lilla Frans på Gärdet i Stockholm, en daglig verksamhet med konstinriktning avsedd för personer med lindrig till måttlig funktionsnedsättning. De kommer dit enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. En man med bakåtkammat mörkt hår, iklädd kostym, kliver in i lokalen. Han ställer ner sin väska och fäster nyfiket uppmärksamheten på en serie målningar som föreställer karaktärer ur Tove Janssons Mumindalen-berättelse. Han heter Fredrik Gren och är vd för det börsnoterade omsorgsföretaget Ambea som äger den dagliga verksamheten Lilla Frans.

När Fredrik Gren tillträdde som vd för vård- och omsorgsföretaget i slutet av 2011 var situationen turbulent. Ambea hette då Carema och var indraget i ett händelseförlopp som döptes till Caremaskandalen. Det började med att Dagens Nyheter publicerade en rad reportage med vittnesmål om missförhållanden för brukarna på det Carema-ägda äldreboendet Koppargården. Sedan följde SVT upp med en dokumentär med liknande uppgifter. Förloppet innebar inte bara en rejäl medial käftsmäll för Carema, utan utgjorde också preludiet till den pågående diskussionen om vinstbegränsningar för privata utförare inom välfärdssektorn. Vid den tidpunkten letade Fredrik Gren efter nytt arbete.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets