Vietnam vinnare på handelskrig

Thailand och Vietnam är båda populära vinterdestinationer. Ur ett investerings- perspektiv skiljer sig temperaturen dock åt betydligt mellan de båda länderna.

Medan Thailand i dagsläget kämpar sig tillbaka från en svacka ångar Vietnam på för fullt med en av världens högsta tillväxttakter. En gradvis nedkylning av den globala ekonomin och pågående handelskonflikter mellan framför allt Kina och USA men också Japan och Sydkorea sätter sina spår i båda ekonomierna – men på olika sätt.

Thailands ekonomi är mer avancerad och ligger högre upp i värdekedjan än Vietnam som fortfarande ligger några steg efter Kina. Billig tillverkning spelar stor roll i båda länderna som är exportorienterade. Thailand har dock drabbats hårdare av handelskonflikt och dämpad världshandel – exporten tappade över 4 procent det första halvåret.

Stora översvämningar i de norra och centrala delarna av landet tillsammans med torka i andra delar och en stark valuta, bahten, har lett till att tillväxten faller till en bra bit under 3 procent i år från över 4 procent förra året.

Turism är en viktig faktor för Thailand, men antalet besökare väntas minska i år, framför allt på grund av färre kineser som är det största turistgruppen. Osäkerhet kring Kinas ekonomi i kölvattnet av handelsbråket har fått kineserna att stanna hemma i större utsträckning.

För Vietnam är effekten av handelsbråket snarast den omvända. När riskerna med att ha alltför stor tillverkning i Kina blivit uppenbara ökar intresset för länder som Vietnam som ett alternativ eller komplement till Kina och för att sprida riskerna i sin försörjningskedja.

Ekonomin har också visat sig motståndskraftig mot den globala nedgången och det tredje kvartalet växte BNP rekordartade 7,3 procent. För helåret ligger prognosen på strax under 7 procent och det är en takt som lär kunna hålla i sig framöver.

Ho Chi Minh-börsen är upp omkring 25 procent i år och i snitt ligger värderingarna på ett p/e-tal på 16,5.

– Men det är en tudelad börs där de största bolagen har rätt höga värderingar men de medelstora snarare ligger på 7–10 gånger 2019 års vinst. För 2020 väntar vi oss en vinsttillväxt på 10–13 procent, säger Jon Scheiber, vd på Tundra Fonder som förvaltar den enda Vietnam-fond som finns tillgänglig i Sverige.

Ett par ytterligare faktorer som kan elda på Ho Chi Minh-börsen är möjligheten till en uppgradering nästa år. Indexleverantören FTSE behöll Vietnam som frontier market i årets granskning, men lade till landet för en potentiell uppgradering till secondary market för nästa år, vilket skulle kunna öppna för fler internationella investerare.

Dessutom närmar sig lanseringen av ETF:er på ett index baserat på aktier där utländska ägarskap är begränsat (FOL, foreign ownership limitation). Många av de aktierna har redan nått sin kvot för utländskt ägande.

De största noterade bolagen är banker, fastighetsbolag och inom handel och konsumentvaror. Exportindustrin ägs och drivs till allra största delen av internationella jättar som Samsung, LG och Foxconn.

– Men exporten drar hela ekonomin, även den inhemska, som går mycket starkt, säger Jon Scheiber.

Vietnam

Tillväxt: 2018: 7,1 %. 2019: 6,6 %. 2020: 6,5 %.

Inflation: 3,3 %.

BNP per capita: 2 564 dollar (Sverige 54 112 dollar).

Befolkning: 95,5 miljoner.

Ekonomin: Stark tillväxt byggd på export och tillverkningsindustri samt jordbruk. Satsar på att ta sig upp i värdekedjan och har ett framgångsrikt utbildningssystem. Medlem i WTO och har flera frihandelsavtal, bland annat med EU. En andra våg av reformer är på gång för att ytterligare liberalisera ekonomin.

Thailand

Tillväxt: 2018: 4,1 %. 2019: 3,5 %. 2020: 3,6 %.

Inflation: 1,4 %.

BNP per capita: 7 274 dollar (Sverige 54 112 dollar).

Befolkning: 69,4 miljoner.

Ekonomin: Relativt väl utvecklad ekonomi med bra infrastruktur och fritt näringsliv. Exporterar två tredjedel av BNP – industri tillsammans med tjänstesektor utgör 90 procent av ekonomin. Politisk instabilitet och svagare internationell efterfrågan har sänkt tillväxten, och brist på arbetskraft och åldrande befolkning är kommande utmaningar.

Fonder bortom Kina

Generella Asienfonder tenderar att ha en väldigt stor exponering mot Kina och missar därför en stark utveckling i andra länder, framför allt då södra Asien. Utbudet av individuella landsfonder i Asien utöver Indien, Kina och Japan är dock rätt skralt. Till viss del beror det på outvecklade aktiemarknader. Även en fond som Fidelitys Emerging Asia har portföljen koncentrerad till Kina och Indien och till viss del Indonesien.

Ett undantag är IKC Asien som till stor del sidsteppat Kina och har de tyngsta innehaven på marknader som Thailand, Malaysia, Filippinerna och Taiwan. Det har dock inte betalat sig och fonden har bara ökat 5,8 procent i år.

I Sverige är Tundras Vietnam-fond den enda tillgängliga. I svenska kronor har fonden gått upp 17 procent i är och 32 procent de senaste tre åren. I dollar har fonden gått upp 9,1 procent i år.

Bland Indonesien-fonder ligger uppgången på omkring 12 procent i dollar i år och bäst bland utvecklingsländerna i Sydostasien har faktiskt Thailand-fonder gått med en uppgång mellan 21 och 23 procent i dollar, hjälpta delvis av den starka thailändska bahten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.