Innehåll från annonsör

Cybersäkerhet inom bankvärlden

Den 8 februari går Affärsvärldens konferens Bank & Finans av stapeln på Hotel Birger Jarl i Stockholm. En som kommer att tala på konferensen är Erik Blomberg, chef för information och IT-säkerhet på Handelsbanken, som kommer att prata om cybersäkerhet inom bankvärlden.
Cybersäkerhet inom bankvärlden - blomberg_binary_6895398.jpg

– Det kommer att bli en övergripande genomgång av tre olika områden inom ämnet. Hur vi definierar cybersäkerhet, varför cybersäkerhet är viktigt för oss banker och även vad det finns för hot och risker. Men också hur vi på Handelsbanken aktivt jobbar med de här frågorna, säger Erik Blomberg.

Det allt mer digitaliserade samhället har gett oss enorma tekniska möjligheter för att sköta och se över vår ekonomi. Men med varje ny teknik eller lösning följer också hot och risker. I dag har nästan alla tillgång till hela sin ekonomi via personliga BankID men samtidigt blir det allt vanligare att bedragare riktar in sig på privatkunder, berättar Erik Blomberg.

– Det är en utmaning att balansera användarvänlighet för kunderna med säkerhet. Där är BankID ett bra exempel på en lyckad lösning. BankID är en tjänst som vi tillsammans äger tillsammans med sex andra banker. Där har alla banker visat att vi kan jobba tillsammans för ett nå ett gemensamt mål – bättre säkerhet för våra kunder.

Man får gå tillbaka till åren mellan 2008 och 2012 för att hitta de senaste omfattande attackerna på svenska banker. Sedan dess har bankerna arbetat hårt på att höja säkerhetsnivån. De senaste åren har bedragarna i större utsträckning börjat fokusera på privat- och företagskunder. Det bästa sättet för privatpersoner att skydda sig mot bedragare är att bankerna och kunderna tillsammans arbetar för att skapa en större medvetenhet kring riskerna.

– Det ligger ett stort ansvar på oss alla att skapa en medvetenhet kring de här frågorna så gott det går. En del har större kunskap än andra när det gäller säkerhet och risker och vår utmaning som bank är att kunna ta hand om alla kunder, säger Erik Blomberg.

Med nästan 20 år på Handelsbanken är Erik Blomberg nu chef för information och IT-säkerhet, vars främsta uppgift är att säkerställa att kunderna känner sig trygga med bankens tjänster. På konferensen kommer Erik Blomberg bland annat att redogöra för hur Handelsbanken arbetar med säkerhetsfrågor.

– Mycket handlar om att vara proaktiv och kontrollera att alla tjänster är säkra. Vi har ett ramverk som vi följer om det är så att någonting skulle hända, men det kommer jag att prata mer om på konferensen!

Affärsvärldens Bank & Finans blir en fullspäckad dag med talare som är ledande inom bank- och finansvärlden och chans att nätverka med spännande människor inom branschen.

Se schemat för dagen här.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco