Uppföljning
Sju av nio råd blev rätt

Börsplus började så smått publicera analyser innan lanseringen i april 2016, men då inte under det officiella Börsplus-namnet. Det är råden under månaderna fram till april som vi nu följer upp.
I början var publiceringsfrekvensen lägre än vad den är idag, för perioden 1 januari till och med 31 mars 2016 har vi sammanlagt tolv råd att följa upp. Men det kommer alltså bli betydligt fler analyser att regelbundet följa upp framöver.
Tre av tolv analyser var neutrala råd och utfallet för dessa finns i tabellen nedan. Av de resterande nio råden har sju råd blivit ”rätt”.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”Fel”.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag av olika slag så blir slutsatsen ofta att en aktie är “Intressant” eller “Ointressant” snarare än ensidigt köp- eller säljvärd. I uppföljningssammanhang tvingar vi in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd. Men givet den höga risken i dessa bolag är det viktigt att dessa inte misstolkas för tvärsäkra köp/sälj-råd från Börsplus sida. Eventuella förhoppningsbolag markeras med en asterisk i tabellen nedan.
Uppföljning av aktieanalyser under perioden 1/1–31/3 2016
H&M (köp)
Nyckeltalen har försämrats kvartal för kvartal och många frågar sig om storhetstiden för alltid är över. Börsplus bytte fot till mer neutral inställning i september då kursen var 251 kronor.
Securitas (neutral)
Absolut sett har man inte tagit skada av att äga Securitas men med hög värdering i utgångsläget och med cykliska aktier som lokomotiv på börsen så har säkerhetsbolaget inte hängt med index.
G4S (neutral)
Det brittisk-danska alternativt till Securitas kom från ett läge med mycket svag lönsamhet. Nu verkar den trenden ha vänt vilket syns i en uppvärdering på börsen den senaste månaden.
Vitrolife (neutral)
Prissatt för perfektion, var omdömet för ett år sedan. Man kan inte säga att bolaget presterat perfekt men kursen gick rakt upp. I maj sänkte vi rådet till sälj på 398 kr.
Fingerprint (sälj)
Börsplus har länge varnat för att bolaget får svårt att hålla sina prognoser och för svagheter i styrningen. Efter kursraset lyfte vi rådet till neutral i december 2016.
Orexo (köp)
Tyvärr har flera motgångar drabbat bolaget som försöker etablera en ny typ av medicin mot opiatberoende, bland annat kring produktens patentskydd. Börsplus sänkte rådet till neutral i februari i år på 37 kr.
Raysearch (köp)
Snillebolag inom strålterapi som lyckats klart över förväntat med nya produkter. Affärsmodellen är enormt skalbar vilket gett kraftiga vinstlyft de senaste kvartalen.
Ework (köp)
Börsplus-favorit som fortsätter att leverera god tillväxt och höga utdelningar. Troligen är strukturvärdet fortfarande underskattat i detta innovativa företag.
Garo (köp)
Bästa börsnoteringen i mannaminne. Garo tillverkar el-produkter som laddstolpar och är så genuint småländskt att placerarna nästan betalar vad som helst för vinsterna. Vi hoppade av tåget lite för tidigt i maj på 152 kr.
Leovegas (köp)
Ingen av de bättre aktierna inom spelsektorn men positiv avkastning i alla fall. Vi sänkte rådet till neutral i maj på 35,1 kr. Man kan tycka att bolaget inte riktigt får fullt betalt av börsen för sin höga tillväxt. Läs kommentaren här.
Humana (köp)
Det blev lyckat att teckna aktier i introduktionen av Humana men aktien övertygar inte riktigt på börsen. Troligen är orsaken oro att tillväxten inom personlig assistans bromsar in.
Bahnhof (köp)
Trots att planerna på att bygga en jättelik datahall i Stockholm, Elementica, har gått om intet så har Bahnhof-aktien ångat på. Tillväxten är imponerande hög.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.