Uppföljning
Två kursdubblare

Börsplus fortsätter att följa upp råden i analyserna vi publicerade för ett år sedan. Vi har från lanseringen av Börsplus fram till idag publicerat över 300 analyser och ytterligare minst 100 krönikor och kommentarer. Utvecklingen för våra råd är fortsatt positiv och vi strävar vidare i denna riktning.
De råden vi tittar noggrannare på denna gång är de vi gav mellan den 15 maj till 28 maj 2016. Under den perioden är det sammanlagt tio råd att följa upp varav ett är neutralt. Utfallen för dessa råd finns i tabellen nedan som följs av en kommentar om utveckling.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag av olika slag så blir slutsatsen ofta att en aktie är “Intressant” eller “Ointressant” snarare än ensidigt köp- eller säljvärd. I uppföljningssammanhang tvingar vi in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd. Men givet den höga risken i dessa bolag är det viktigt att dessa inte misstolkas för tvärsäkra köp/sälj-råd från Börsplus sida. Eventuella förhoppningsbolag markeras med en asterisk i tabellen nedan.
Uppföljning av aktieanalyser under perioden 15/5–28/5 2016
Firefly +12% (köp)
Litet teknikbolag inom branddetektorer som visade sig mycket mer cykliskt än vi trott på. Ledningen hade biffat upp bolaget inför intäkter som uteblev. Nu på väg upp ur svackan. Aktien gav ok absolutavkastning trots allt.
Bahnhof +1% (köp)
Bredbandsoperatören har stark tillväxt och goda vinster men kursmässigt blev det halvt om halvt avblåsta Elementica-projektet ett sänke. Vi tror ändå långsiktigt på Bahnhof.
Matse +89% (köp)
Trots den höga förlusttakten drev Börsplus tesen att det fanns intressanta värden i det här bolaget. Börsresan slutade med ett bud från Axfood på 17 kronor.
Paradox +64% (teckna)
Eftersom allt talade för att det stora spelsläppet Stellaris skulle bli en hit blev rådet att teckna aktien vilket blev helrätt. I en ny analys i februari i år sänktes rådet till neutral på 54 kr.
Duni +12% (köp)
En stabil sparaktie var omdömet om Duni för ett år sedan. Den har levererat helt okej avkastning inklusive utdelningen även om index gått bättre.
Bufab +70% (neutral)
Säljer skruv och mutter till industrin i Europa. Vinsterna växer lite bättre än (vi) väntat men värderas framför allt högre än förr – kanske tack vare att en ny huvudägare vill ta över hela bolaget?
BTS Group +41% (köp)
Utbildningsbolag med många av världens största bolag på kundlistan. Var i djup svacka för ett år sedan, går mot vändning men tänder inte på alla cylindrar än.
Storytel +103% (köp)
Pionjär inom ljudböcker i mobilen. Dominant i Sverige efter köp av Norstedts och intressanta satsningar på stora utländska marknader. Vi sänkte rådet med hänvisning till hög värdering lite för tidigt på 64 kr, men det blev ändå en dubbling.
Betsson −33% (neutral)
Vi synade aktien efter kapitalmarknadsdagen för ett år sedan och valde att passa – bland annat med hänvisning till osäkra intäkter i Turkiet. Rådet höjdes till köp, på 72 kr, efter den kraftiga vinstvarningen.
IBT +113% (köp)
Avknoppning från Biogaia som hamnade under obefogad kurspress innan aktien fann rätt ägare. Projektet, att läkemedelsklassa probiotika för en ovanlig spädbarnssjukdom, är i sin linda men löper enligt plan.
I grafen nedan visar vi utvecklingen för samtliga råd som givits under senaste året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.