Uppföljning: 8 av 10 rätt

Det mesta blev rätt för Börsplus råd för ett år sedan. THQ Nordic, Indutrade och Cinnober var de stora vinnarna. Även köprådet i Bergman & Beving gick helt okej. Det var rätt att avstå att teckna Livihop och BBS medan Cibus Nordic överraskade oss positivt. Några andra aktier vi synade var bland annat Fingerprint, Rovio, G5 Entertainment och Humana.
Uppföljning: 8 av 10 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 11 feb –24 februari 2018

# THQ Nordic +53% (Köp)

När datorspelsbolaget annonserade det billiga storförvärvet av Koch Media steg aktien hela 40 procent. Men vi såg mer uppsida och gav en köprekommendation trots kursrusningen. Det fick vi också rätt i – ett halvår senare tog vi ned köprådet efter en uppgång på ytterligare 50 procent.

# Cinnober +24% (Köp)

Börsplus tjatade länge om dolda värden i denna utvecklare och leverantör av teknik till banker, börser och mäklarhus. Men dålig operativ utveckling pressade aktien och det krävde ett bud från Nasdaq innan potentialen realiserades.

# Bergman & Beving +15% (Köp)

Säljer arbetskläder, spik och verktyg till byggare och industri i Norden. Tappade mycket vinst när återförsäljardelen, Momentum, knoppades av. Ihop med svag byggkonjunktur gav det låg värdering och köpläge, tänkte vi. Resultatet har återhämtats, men ganska långsamt. Aktien gav ändå godkänd avkastning.

# Rovio +8% (Köp)

Spelbolaget bakom ”Angry Birds” följde upp sin börsnotering med väldigt svaga siffror. Vi tänkte att kursraset (-50%) var ett köptillfälle. Aktien har gått bra jämfört med många andra mobilspelbolag men var ingen direkt succé. Intäkterna krymper lite och värderingen har fastnat på låga nivåer. Vi trodde multipeln skulle expandera mer.

# Troax +24% (Neutral)

För ett år sedan fanns svaghetstecken i bokslutet och tillväxten i intäkter och vinster har växlat ned något. Vi hade gissat att det skulle sätta mer spår i värderingen än vad som skett.

# Humana +35% (Neutral)

Ses ibland som det minst kvalitativa, noterade, välfärdsbolaget på grund av den stora verksamheten inom personlig assistans. Men låga förväntningar och en (visade det sig) tillfällig vinstpress bäddade för ett år sedan för bra avkastning. Aktien har utklassat Attendo, Engelska Skolan och Ambea.

# Fingerprint Cards +79% (Sälj)

Under Johan Carlström som ordförande har Fingerprint återfått geisten från förr. Åtminstone på börsen och åtminstone delvis.

# Indutrade +25% (Köp)

När vi skrev om teknikhandlaren för ett år sedan var bolaget ifrågasatt med en relativt ny vd och lite lägre tempo på förvärvssidan. Efter ett bra 2018 med en stark avslutning på året verkar Indutrade tillbaka i hetluften igen.

# G5 Entertainment +14% (Köp)

G5 är en aktie det svänger vilt i. Vi utfärdade ett spekulativt köpråd på 302 kronor efter ett starkt bokslut från mobilspelsföretaget. Vi tog hem vinsten efter en uppgång på 15 procent men aktien skulle nästan dubbleras innan toppen var nådd kring närmre 600 kronor. Sedan dess har aktien havererat och vi har under en kortare period även haft säljråd på bolaget.

# Angler Gaming -45% (Neutral)

Ett av många noterade nätspelbolag. Detta utmärks av att vara litet, relativt billigt och med verksamhet på ovanliga marknader i bland annat Sydamerika. Uttrycket svart låda beskriver Angler rätt bra. Vinsten har planat ut på sistone och aktien fallit.

# Livihop −65% (Teckna ej)

Det duggade tätt med IPO-er för ett år sedan. Livihop var ett bolag vi inte gillade och aktien har tappat två tredjedelar av värdet.

# Cibus Nordic +17% (Teckna ej)

Det finska ”riskkapital-paketerade” fastighetsbolaget stod ett år efter vårt råd i 111 kronor. Därtill har man fått cirka 4 kronor i utdelning. Totalavkastningen är alltså knappt 17 procent. Börsplus ”Teckna-ej-råd” får alltså sägas vara fel. Å andra sidan har så gott som alla jämförbara fastighetsbolag, fonder och index gått bättre än Cibus Nordic.

# Bioactive Bone Substitutes Oyj −33% (Teckna ej)

Ännu en IPO vi inte gillade. Aktien är ”bara” ner cirka 35 procent.

# Toleranzia +13% (Neutral)

Börsplus slutsats för ett år sedan var en fyra på tärningen, alltså ett slags positiv neutral inställning. Sedan dess har aktien gått 13 procent. Är det bra eller dåligt? Det är ju bättre än ett kursras men det kompenserar kanske inte riktigt för risknivån. Så ”positivt neutral” kanske var en rätt okej slutsats.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF