Fingerprint Cards ordförande: Därför kovände vi om bonusprogrammet

I helgen valde Fingerprint Cards att ställa in extrastämman där aktieägarna skulle besluta om ett nytt optionsprogram för bolagets ledning. "De signalerade att de skulle rösta mot förslaget", säger ordförande Jan Wäreby till Affärsvärlden.

Den 31 oktober kallade Fingerprint Cards till en extrastämma. Där skulle aktieägarna framförallt ta ställning till ett förslag om ett nytt bonus- och optionsprogram. Enbart bonusprogrammet var värt mellan 12,5-15 miljoner kronor.

Förslaget fick stark kritik från storägarna och i helgen tog styrelsen beslutet att ställa in extrastämman som skulle ha hållits den 30 november.

– Ett par av de institutionella ägarna har signalerat att de inte stödjer optionsprogrammet. Vi i styrelsen ville respektera deras synpunkter, säger Jan Wäreby till Affärsvärlden och tillägger:

– Vi har absolut inte ändrat uppfattning om att det behövs ett sådant här program. Tvärtom tycker vi det här är väldigt viktigt.

Vad var det i institutionernas kritik som fick er att ändra uppfattning?
– Det var olika synpunkter från lite olika ägare. De signalerade också att de skulle rösta mot förslaget på stämman. Vi kände att vi behövde ha stöd från de stora institutionerna och bestämde oss för att ta ett varv till och lyssna mer på dem och få ihop ett program som passar.

Hade ni fått igenom det här förslaget om extrastämman hade hållits?
– Det vet vi inte. Det var ett par institutioner som helt enkelt inte tyckte att det var bra.

Vad var det som institutionerna tyckte var dåligt?
– Jag vill inte ta den debatten i media utan tar det med var och en och ser till att komma fram med ett nytt förslag som förhoppningsvis kan få ett bredare stöd.

Du säger att det är viktigt att få till ett incitamentsprogram. Varför är det så viktigt?
– De har i och för sig en rörlig lön som baseras på företagets försäljningstillväxt och lönsamhet. Men det är också väldigt viktigt att få in ett aktieägarperspektiv och det får man bäst genom ett optionsprogram.

Är du rädd att ledningen inte ska göra ett bra jobb utan ett optionsprogram?
– Man kan snarare vända på det, med rätt incitamentsprogram så driver man ännu bättre performance. Vi ska inte heller glömma att det här första förslaget var förankrat hos flera storägare och även ett antal institutioner, men att förankringen inte var så bred som vi ville.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.