Höglönsam återvinnare

Det norska miljöteknikföretaget Tomra är attraktivt positionerat. Aktien noteras till rekordnivåer, men kan lyfta ytterligare.

KÖP. Oslobaserade pantautomattillverkaren Tomra är en av Affärsvärldens favoriter. Bolaget har under något år utvecklats sidledes på Oslobörsen. I år ser situationen ut att ha lättat och kursen är upp 11 procent sedan årsskiftet. Aktien handlas nära rekordnivåerna från i maj, kring 103 norska kronor.

Det 40 år gamla företaget leds sedan tiden för finanskrisen av svensken Stefan Ranstrand. Denne går nästa år in på sitt tionde år på vd-posten. Under Ranstrands tid vid rodret har bolaget utvecklats från tillverkare av pantautomater till att marknadsföra sorterings- och förädlingsmaskiner inom vitt skilda områden. Förskjutningen har delvis skett genom förvärv av fristående företag på flera håll i världen, och bolaget kan därför numer sägas vara ett miljötekniskt konglomerat.

I sortimentet har den en gång i ABB:s verkstäder skolade Ranstrand därför mönstrat maskiner som i industriell skala sorterar och tvättar livsmedel som grönsaker och potatis, likväl som krossad malm från gruvor och hushållssopor. Sinnrika sensorer som registrerar färg, vikt, magnetism, form och kvalitet, eller mäter radioaktivitet i de prylar som passerar på löpande band, bidrar enligt företaget till en bättre hushållning av planetens resurser.

Ett exempel som bolaget brukar peka på är när ovanligt ­formade grönsaker tidigare gick till soptippen, men nu ­i stället kommer till användning i exempelvis potatismos eller tomatkross.

Av koncernens omsättning på 6,6 miljarder norska kronor i fjol stod pantautomaterna fortfarande för huvuddelen av försäljningen, cirka 60 procent under fjolåret. Andelen av vinsten är ännu större, 70 procent.

Tomra är något så ovanligt som ett verkstadsföretag som inte bara när snabbväxarambitioner, utan som också lyckats få fart på försäljningen. Bolaget har under de senaste tolv åren vuxit med i genomsnitt närmare 30 procent årligen. Med den ­farten når Tomras försäljning över 20 miljarder kronor om bara fyra till fem år.

Kommer Tomras tillväxttakt att hålla i sig framöver?

Möjligheterna finns onekligen, och blir det så är aktien billig. Tomra är branschetta, och eftersom pantsystem på dryckesburkar och pet-flaskor bara finns i ett fåtal länder runt om i världen är tillväxtmöjligheterna goda. Pantsystem av norskt (och svenskt) snitt finns i Kanada, Australien samt i ett tiotal delstater i USA och ungefär lika många länder i Europa. Enligt Tomra pågår diskussioner om att införa pantsystem i den kanadensiska delstaten Quebec, i ett par delstater i Australien samt i tre europeiska länder: Kroatien, Spanien och Skottland.

I november för två år sedan rekommenderade vi köp i Tomra. För tidigt, visade det sig, för ­sedan dess har aktien lyft med måttliga 6 procent (eller närmare 10 procent om utdelningarna räknas med).

Under samma tid har Stockholmsbörsen som helhet lyft med cirka 14 procent.

Med en rörelsemarginal som sakta men säkert har vuxit, från 14 procent till 21 procent under de senaste tio åren samt p/e-tal kring 20 för i år och nästa år, är aktien billig för den som vågar tro på ledningens tillväxtscenario. Affärsvärlden sällar sig till proselyterna. Aktien står högre om ett år än i dag. Riktkurs 119 norska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight