Teknikkonsulten med drag i

ÅF utvecklas starkt operationellt med bra skjuts i tillväxten, inte minst organiskt. Värderingen är tillräckligt attraktiv för en köprekommendation.

På Stockholmsbörsen utkämpas många tävlingar, och en trettioårig sådan är om förstaplatsen bland de tekniska konsulterna. Med undantag för något år efter Swecos börsnotering 1998 samt under en period 2013 så har Sweco haft ett högre börsvärde än utmanaren ÅF. För aktieägare har båda bolagen varit fantastiska investeringar under denna tidsperiod. Det sammanlagda börsvärdet för de båda bolagen understeg en miljard kronor 1998, att jämföra med dagens dryga 37 miljarder kronor.

Utvecklingen har gått i olika faser. Sweco hade en bättre kursutveckling relativt ÅF fram till 2005, då ÅF påbörjade sin omvandling under Jonas Wiströms ledning. Den perioden varade till 2013, när Sweco återtog initiativet, vilket sammanföll med att Tomas Carlsson blev vd i Sweco och bolaget expanderade snabbt i Europa. Båda bolagen har nu nya kaptener i form av Åsa Bergman på Sweco från april i år och Jonas Gustavsson på ÅF sedan 1 april 2017.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco